Tajný americký miniraketoplán

4. červenec 2012

Už druhou misi dokončili miniraketoplán, o jehož úkolech toho mnoho nevíme.

Americké vojenské letectvo má nyní k dispozici dva malé bezpilotní kosmické raketoplány se souhrnným typovým označením X-37B. Po první misi prvního stroje (nese individuální označení Orbital Test Vehikle, OTV-1, jeho let trval 225 dní) se na cestu vydal také druhý stroj (OTV-2). Na oběžné dráze druhý miniraketoplán strávil více než 15 měsíců, přesněji 469 dní.

Druhý miniraketoplán, který měří 9 metrů a váží asi 5 a půl tuny, odstartoval z mysu Canaveral 5. března roku 2011. Původně měl být v kosmu po 9 měsíců. V listopadu loňského roku velení jeho misi prodloužilo, tento utajovaný vojenský stroj se z kosmu vrátil až 16. června tohoto roku, kdy přistál na kalifornské vojenské základně Vandenberg.

<p><iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/KuWZ9bpYDVg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Můžeme se jen dohadovat, jaké je poslání tohoto stroje. Americké vojenské letectvo totiž ohledně konkrétní náplně tohoto letu neřeklo skoro nic. V oficiálním prohlášení k oběma letům obou strojů stojí obecná tvrzení, že se jednalo o zkoušky nových technologií. Pravděpodobné jsou spekulace fanoušků kosmických letů, kteří tvrdí, že schopnosti těchto strojů a dlouhodobý charakter jejich misí svědčí o výjimečném špionážním poslání. Během své dlouhé mise se druhý miniraketoplán údajně mohl zabývat detailním pozorováním území Číny, Severní Koreje nebo Íránu z nízké oběžné dráhy. Vzhledem k několika podstatným změnám dráhy, které stroj uskutečnil, je možné uvažovat i o tom, že tyto miniraketoplány jsou schopny blízké inspekce jiných kosmických satelitů, např. strategicky důležitých družic protivníků. V této souvislosti se mluvilo např. o sledování nově vypuštěné čínské orbitální stanice Nebeský palác.

<p> <iframe width="610" height="458" src="https://www.youtube.com/embed/OiItXsWleps" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Pokud jde o budoucnost, první stroj OTV-1 pravděpodobně ještě tento rok odstartuje na svoji druhou, tedy celkově třetí tajnou misi. Také se proslýchá, že výrobce miniraketoplánů, továrna Boeing Phantom Works, připravuje větší verzi stroje, která bude měřit asi 16 metrů. Ta bude už pilotovaná a údajně by měla pojmout až šestičlennou posádku.

Zdroje: Popular Science, Phys.Org

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.