Tady jsem za komičku, ale v Austrálii jsem dostávala samé tragické role, prozrazuje Dagmar Bláhová

Známá herečka, režisérka, pedagožka a autorka je jedním z mála českých umělců, kterým se v emigraci podařilo prosadit. Halině Pawlowské vyprávěla nejen o svém druhém domově.

„Přijet z Evropy do Austrálie byl obrovský rozdíl. U nás je to pohádková země, tam vesmírná – obrovský prostor, pláně, hvězdy se klenou v noci od země obloukem zase až do země a zrovna tak oceán.“

„A to všechno dává životu i chování lidí mezi sebou jakýsi jiný rozměr,“ popisuje dojmy, které v ní její exilový domov navždy zanechal. Také slunce a všudypřítomná příroda možná stojí za tím, že Australané tolik nepotřebují divadla.

Po Česku se mi stýskalo

„Když jsem přijela, byly v Sydney tři divadla. V Praze jich bylo pětadvacet,“ srovnává herečka, která v Austrálii získala ocenění Penguin Award, což je australská obdoba filmového Oscara. Stýskalo se jí prý ale taky po pražské malebnosti a po důvěrně známých dlažebních kostkách.

I přesto po sametové revoluci s definitivním návratem otálela osm let. Měla australského manžela a právě narozeného syna. Postupně ale zase začala do Česka jezdit pracovat a nakonec se rozhodla zůstat nastálo.

Jak vzniklo Intimní divadlo Bláhové Dáši? Proč by si podle Dagmar Bláhové měli práci herce ve filmu vyzkoušet i profese, které obvykle stojí za kamerou? A jak vznikly její knížky pro děti Pohádky z klokaní kapsy a Tiché moře vypráví? Poslechněte si celý rozhovor v audioarchivu.

Speciál Haliny Pawlowské Pokračování za chvilku: Co Čech, to Němcová poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každý den po 12:00 anebo v repríze po 20:00. Každý díl najdete ještě týden po odvysílání na stránce pořadu zdarma. Díly nejsou ke stažení.

autoři: Halina Pawlowská , and
Spustit audio

Související