Systém, který pozná člověka podle postavy a šatů

14. březen 2013

Dosud rozeznávaly počítačové systémy lidi podle jejich tváří. Jinou cestou se vydali američtí výzkumníci, kteří pracují na technologii celkového “vizuálního otisku” člověka. Jejich systém se místo o lidské tváře zajímá o celkový vzhled lidí, tedy o jejich postavy a šaty. Svoji technologii nazvali příznačně InSight.

Výzkumníci z Dukovy univerzity a z Univerzity Jižní Karolíny chtějí technologii vizuálního otisku dotáhnout až do podoby přenosných systémů na bázi chytrého telefonu, doplněného o kameru v brýlích. Příkladem takového přenosného hardwaru je např. nyní vyvíjený systém Google Glass. Kamera nejdříve sejme několik obrázků dané osoby s jejím oblečením, eventuálně s různými doplňky, co nosí. Vše je nutné pořídit z různých úhlů záběru. V chytrém telefonu může být uloženo i více variant čili více skupin obrázků s různým oblečením téže osoby.

Výsledkem vstupního procesu je tzv. spaciogram, tedy soubor prostorových vizuálních dat, spojených s daným člověkem. Klíčovými prvky k rozeznávání v něm budou např. přesné odstíny barev nebo vzory použité na oblečení. Oproti obyčejným diagramům pro zastoupení barevných odstínů (tzv. histogramům) zde přibudou další rozměry navíc. Spaciogram tak bude popisovat i prostorové rozdělení barevných odstínů na těle osoby.

Software technologie InSight pak zanalyzuje, jaké prvky a vzory jsou pro danou osobu typické nebo reprezentativní a může nám pak ihned sdělit její jméno, i když osobu sami neznáme. Stačí pouze, aby tuto osobu nějaký jiný uživatel předtím správně identifikoval a spojil ji s patřičným “vizuálním otiskem”. Další aplikací může být případ, kdy musíme hledat své kamarády v nepřehledném davu lidí.

Výzkumníci testovali systém pomocí kamerových brýlí značky PivotHead a chytrého telefonu Samsung Galaxy s operačním systémem Android. Ve skupině 15 uživatelů zaznamenali účinnost systému InSight kolem 93%. Tvůrci chtějí později tuto metodu ještě doplnit systémem “pohybových otisků”, tedy analýzou, jak se daný člověk specificky pohybuje.

Schéma technologie InSight, která dokáže identifikovat vizuální otisk postavy a šatů

Zdroje: Phys.Org, Duke University (PDF)

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio