Švýcary svoboda spojila, Španěly rozděluje

10. říjen 2017

„Cukr býval vždycky efektivnější než bič,“ napsal v komentáři pro španělský deník El País komentátor švýcarského listu Der Tages-Anzeiger David Hesse. „Když demonstrují statisíce lidí za sebeurčení, stát jim nemůže jednoduše odcitovat ústavu a pak je vzít obuškem po hlavě. Musí s občany zahájit otevřenou debatu a zkusit jim vysvětlit, že má smysl, aby zůstali součástí země,“ píše komentátor. Ústupky separatistům a poskytnutí částečné autonomie podle něj mohou zmírnit touhu po odtržení, jak se to prokázalo v Baskicku.

Ve Švýcarsku legislativa umožňuje, že jednotlivé kantony mohou z konfederace vystoupit, pokud k příslušné změně ústavy dokážou přesvědčit většinu obyvatelstva celé země. Neexistuje žádný ústavní soud a žádná centrální pravomoc, která by bránila Švýcarům změnit si ústavní pořádek dle svého uvážení. Možná právě proto žádný kanton ještě nikdy nezkusil ze společného svazku vystoupit. Systém zkrátka důvěřuje lidem, že se nedopustí nepředložených nesmyslů,“ píše El País.

Nelze mluvit o útlaku

Komentátor ale připouští, že srovnávání se Švýcarskem není zcela na místě. Obyvatelstvo konfederace má více politické síly a vlivu než lidé v kterémkoli jiném státě. Přesto podle něj existují pádné důvody proti odchodu Katalánska ze Španělska. Předně, v této zemi na Pyrenejském poloostrově rozhodně nelze mluvit o systematickém útlaku lidí. Zároveň je možná španělská demokracie příliš mladá na ten druh svobody, jaký nabízejí referenda.

Podle El Paísu také není jasné, jestli by odchod Katalánska v oficiálním referendu většina obyvatel skutečně podpořila. Kromě toho je z mezinárodního hlediska otázka, jestli by měly nejbohatší evropské regiony opouštět a nechávat na pospas ekonomicky méně výkonné oblasti, se kterými do té doby tvořily jednotné celky „Co kdyby se podle toho zařídily i v jiných zemích? Podpora solidarity je úkolem centrálního státu. Nikdy není dobré ústředí oslabovat,“ radí El País.

Ekonomika na prvním místě

Také francouzský deník Libération zdůrazňuje, že v ekonomickém zájmu země je mír a pokojné uspořádání. „Hlavní důvody pro setrvání Katalánska ve Španělsku jsou ekonomické,“ tvrdí list. „Ekonomika je pádnější než diplomacie, policie i armáda dohromady. Nikdo tak nedokáže přivést lidi ke zdravému rozumu,“ konstatuje.

Příznačné je, že minulý týden patřil davům a emocím, teď se ale sebraly banky a burzy a vracejí úder. Také Španělská konfederace podnikatelských organizací vzkázala, že má obavy o cestovní ruch a bojí se i dalších negativních dopadů vyhlášení nezávislosti. „Není vyloučené, že jazýčkem na vahách separatistických nálad se stanou ceny akcií a jejich propady,“ píše Libération.

autor: rma
Spustit audio