Světový den bez tabáku: Jak se zbavit závislosti a co dělat pro to, aby s kouřením nezačínali mladí

31. květen 2022

Kouříte cigarety? Patříte tedy mezi čtvrtinu české populace, která si pravidelně zapálí. Pokud jste uvažovali o tom, že přestanete, 31. květen je ideální, je totiž Světovým dnem bez tabáku.

Čtěte také

Jedna cigareta nevadí… I takhle často mluví ti, kteří se časem stanou na tabáku závislí. Dopady přitom můžou být fatální, kouření způsobuje celou řadu druhů rakoviny. Na rizika spojená s kouřením cigaret upozorňuje Světový den bez tabáku.

„Začal jsem kouřit v 16, začal jsem chodit do klubů, vždycky když se šlo ven, tak se šlo na cígo,“ popisuje svou zkušenost s cigaretami devatenáctiletý kuřák Vojtěch. Přestat chtěl už několikrát. „Určitě to zdraví, fyzička, a taky je to pěst do peněženky, ale vždycky jsem se k tomu nějak dostal,“ popisuje.

Takových pokusů zažije většina kuřáků za život desítky, jak říká i Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice. Dočasnou alternativou k cigaretám můžou být podle ní třeba elektronické cigarety. „Některé země je zakazují, jiné naopak doporučují; například Nový Zéland nebo Velká Británie, tam jsou součástí hned toho prvního doporučení pro kuřáky,“ popisuje.

Zásadní ale je, aby lidé s kouřením vůbec nezačínali. Prevence by tak měla být zaměřená hlavně na mladé lidi a cigarety by měly být k dostání jen v některých obchodech. „Prodej cigaret jen v obchodě s licencí, tedy v trafice, nikoliv dohromady s potravinami. A v trafice by ani neměla být žádná reklama,“ myslí si Eva Králíková. A podle ní by od kouření cigaret mladé lidi mohl odradit třeba i jednotný design krabiček.

Letošní světový den bez tabáku upozorňuje na to, že cigarety škodí i životnímu prostředí. Jeden odhozený nedopalek se může v přírodě rozkládat i 15 let. A nikotin a další látky se dostávají i do vody, jak popisuje Věra Očenášková z Výzkumného ústavu vodohospodářského.

Zbytky nikotinu v odpadních vodách ale vodohospodáři můžou využít ke sledování spotřeby cigaret, podobně jako u jiných návykových látek. V minulosti měřili třeba rozdíly mezi jednotlivými dny v týdnu.

V Česku kouří zhruba čtvrtina populace starší patnácti let. V posledních letech kuřáků postupně ubývá.

Spustit audio

Související