Světová zdravotnická organizace zahájila globální tažení proti kouření

22. květen 2003

Dálnice, z jejichž bezprostředního okolí zcela zmizí obří plakáty doporučující řidičům "ochutnat Západ", kina, v nichž diváka před začátkem filmu nebude drsný kovboj zvát do země malebných kaňonů, polodivokých koní a opravdových mužů a mnohem přísnější postup vůči kuřákům na pracovištích, v městské hromadné dopravě a na veřejných prostranstvích.

Tak nějak by to za pět let mohlo vypadat v téměř dvou stovkách členských zemí Světové zdravotnické organizace, které ve středu jednohlasně přijaly dohodu o boji proti kouření. Tedy v případě, že tento dokument jejich parlamenty ratifikují. Aby konvence vstoupila v platnost, musí tak učinit zákonodárné sbory nejméně čtyř desítek členských států.

Podle odstupující generální ředitelky organizace Gro Harlem Brundtlandové vešel 21.květen do dějin jako "historický den zdravotnické politiky". Světové společenství totiž podle ní dokázalo, že je schopné postavit se ke globálním problémům čelem. Pro Brundtlandovou, lékařku a bývalou norskou premiérku, je navíc přijetí dohody osobním úspěchem, jemuž zasvětila většinu svého pětiletého mandátu. A v čem konkrétně dohoda spočívá?

Signatářské státy by měly do budoucna mimo jiné zajistit, aby byli kuřáci více informováni o škodlivosti svého návyku. Nejméně třetina plochy každé cigaretové krabičky by proto měla být vyhrazena "velkému, zřetelnému a čitelnému" varování. Z balení by měla zmizet označení jako "light" či "mild", která u spotřebitelů vzbuzují mylný dojem, že se jedná o méně škodlivé výrobky. Tři roky poté, co konvence vstoupí v platnost, by navíc měla být zcela zakázána reklama na tabákové výrobky. Během dalších dvou let by mělo být tabákovým firmám znemožněno sponzorství. V otázkách cenové a daňové politiky sice jednotlivé státy nadále zůstávají suverénní, v praxi by však cigarety měly podražit. Podle článku 6 zmíněné dohody jsou totiž cena a daňová politika účinnými prostředky v boji proti kouření. Konvence také vyzývá k potírání pašování tabákových výrobků.

Světová zdravotnická organizace uvádí, že v současnosti umírá na nemoci spojené s kouřením na celém světě 5 milionů lidí ročně. Pokud se nepodaří uvést dohodnuté závazky do praxe, může se toto číslo do roku 2020 zdvojnásobit. Až 70 procent těchto úmrtí připadá na rozvojové země, kam v současnosti tabákový průmysl směřuje většinu svých aktivit.

Experti světové organizace očekávají, že ve středu schválenou konvenci by měly parlamenty jednotlivých členských zemí schválit během jednoho roku a poté by dokument měl vstoupit v platnost. My, spotřebitelé, bychom tak měli být mnohem více informováni o škodlivosti kouření a v mnohem menší míře vystaveni propagaci tabákových výrobků. Pokud ale po cigaretách přesto sáhneme, sami poneseme případné zdravotní důsledky. Tabákové koncerny nám nejspíš žádné odškodnění neposkytnou. Ve stejný den, kdy byla v Ženevě přijala dohoda o boji proti kouření, totiž na druhém břehu Atlantiku Floridský odvolací soud zamítl pokutu ve výši 145 miliard dolarů, která měla být vyměřena pětici výrobců cigaret v čele s firmou Philip Morris za onemocnění asi tři čtvrtě milionů floridských kuřáků. Soud tak zrušil verdikt první instance z roku 2000 a podle expertů stanovil precedent pro podobné případy. "Rozhodnutí soudu signalizuje konec hromadných žalob na tabákový průmysl," cituje agentura Reuters analytika Davida Adelmana ze společnosti Morgan Stanley.

Vzkaz floridského soudu lze tedy interpretovat takto: Kuřáci byli a jsou dostatečně varováni, že cigarety škodí zdraví. Pokud si přesto zapálí, nemohou za to činit zodpovědnými nikoho jiného než sami sebe.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio