Světlana Witowská: Novinařina je nejsvobodnější povolání, které znám

18. červenec 2018

Na začátku roku si udělala velké jméno při moderování debaty před druhým kolem prezidentských voleb. Dnes už uvádí hlavní zpravodajskou relaci České televize a je tak jednou z tváří veřejnoprávního zpravodajství. Přitom ale studovala právnickou fakultu. Jak se nakonec dostala k médiím?

„Chtěla jsem být soudkyně, případně státní zástupkyně nebo policistka. Podle toho jsem si vybírala i předměty. V pátém ročníku jsem ale jako elévka v Mladé frontě proseděla strašně moc hodin na soudech a zjistila jsem, jak je soudce svázaný zákony a musí pročíst tisíce stran, udělat si obrázek a rozhodnout. Dostala jsem trochu strach, že bych ve svých 25 rozhodovala někomu o životě,“ říká o svých začátcích moderátorka Světlana Witowská.

Své první novinářské kroky před odchodem do České televize poté sbírala v Mladé frontě Dnes a v České tiskové kanceláři. I tehdy se ale věnovala pokrývání soudních kauz. „Pochopila jsem ale také, že novinařina je opravdu svobodná. Člověk tam má jen své vlastní morální mantinely a nic jiného ho nesvazuje."

Jaký je rozdíl mezi zpravodajstvím veřejnoprávní a komerční televize? Jaký je na novináře tlak? Váží si Česká televize svých zaměstnanců? Poslechněte si ze záznamu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.