Světelné znečištění zpomaluje obnovu pralesů

12. březen 2014

Světelné znečištění a obnova pralesů jsou na první pohled dvě příliš spolu nesouvisející věci. Němečtí vědci ale našli důležitý spojující článek: noční netopýry, kteří se živí plody rostlin.

Tropické pralesy celého světa ustupují ve prospěch pastvin a zemědělské půdy. Rychlost této transformace je podle vědců bezprecedentní. O to smutnější je, že získaná půda je často neúrodná a zemědělci ji z ekonomických důvodů záhy opouštějí. Naopak návrat do původního stavu spojený s reforestací a obnovou biodiverzity je zdlouhavý proces. Mezi živočichy, kteří se na něm výrazně podílejí, patří plodožraví netopýři. Ve svém trusu rozšiřují semena takzvaných pionýrských rostlin, které nové území kolonizují jako první a vytvářejí příznivé podmínky pro další druhy rostlin i živočichů.

Dvojice německých ekologů z Leibnizova institutu pro výzkum zvířat v Berlíně a Svobodné univerzity Berlín však zjistila, že věc má háček: aby netopýři mohli svou funkci šiřitelů semen vykonávat v plném rozsahu, který vědci přirovnávají k hojnému dešti semen, potřebují jednu zásadní podmínku. Touto podmínkou je tma. Vědci v Kostarice pracovali s netopýry listonosy běžného druhu Carollia sowelli, kteří roznášejí semena pepřovníkovitých rostlin (Piperaceae). Experimenty prokázaly, že světelné znečištění, které vytváří uměle noční osvětlení, netopýry velice ruší.

Polapení jedinci v tlumeném osvětlení hledali a zkonzumovali méně potravy než za úplné tmy – a méně potravy v tomto případě znamená i méně semen. Pozorování volně žijících netopýrů zase ukázalo, že pokud mají netopýři na výběr, vyhýbají se krmení na rostlinách, které osvětluje například pouliční lampa. Získané poznatky naznačují, že světelné znečištění svým negativním vlivem na plodožravé netopýry může výrazně zpomalovat regeneraci pralesů. Oblastem, v nichž zrovna probíhá, by tak mohla pomoci jednoduchá věc – zhasínat na noc světla. Tam, kde to není možné, by mohly alespoň vznikat „temné koridory“, v nichž by se netopýři mohli bez obav krmit a šířit semena rostlin.

Zdroj: Journal of Applied Ecology

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio