Švédskou bezpečnost loni nejvíce ohrožovalo Rusko

Švédskou bezpečnost loni nejvíce ohrožovalo Rusko. Podle švédského vydání mezinárodního zpravodajského serveru Local to ve své výroční zprávě uvádí švédská tajná služba Säpo, která jinak za další velké bezpečnostní riziko považuje návrat islamistických bojovníků ze Sýrie.

Podle zmíněné zprávy je ruská špionáž proti Švédsku rozsáhlá a její aktivita stoupla zejména v souvislosti s ukrajinskou krizí.

Rusko nezákonně shromažďuje informace o švédské obraně, politice, technologii a vědě, ale jeho zpravodajskou službu zajímají i ekonomická témata nebo třeba žadatelé o švédský azyl, píše Local.

Švédská bezpečnostní služba uvádí, že její ruské protějšky se také snaží verbovat nové agenty a zaměřují se při tom na armádu, policii a Švédy žijící v cizině.

„Přibližně každý třetí ruský diplomat pracuje pro zpravodajskou službu,“ řekl nedávno šéf analytiků bezpečnostní služby Säpo švédské agentuře TT.

Čtěte také

„Ti lidé nenosí nepromokavý plášť, klobouk ani knírek. Mají dobré vzdělání, jsou mladší, než bývali jejich předchůdci za sovětské éry, mezi lidmi se umí seznámit a prosadit, a dovedou vytvářet sítě.“

Zpráva švédské výzvědné služby se opírá o velmi důvěrné údaje, ale na veřejnost pronikla řada příkladů rostoucí ruské vojenské aktivity v Baltském moři.

Cvičení vojáků NATO v Dánsku

Loni v září dva ruské stíhací bombardéry pronikly do švédského vzdušného prostoru. Bývalý ministr zahraničí Carl Bildt to označil za nejvážnější ruský vzdušný vpád za posledních 10 let.

O měsíc později byla ve švédských vodách objevena cizí ponorka, ale švédská armáda nedokázala určit, odkud připlula. Zanedlouho se opět mluvilo o pátrání po další ponorce, jejíž původ byl údajně neznámý.

„Podle mne je v Pobaltí a Baltském moři úplně nová bezpečnostní situace,“ řekl švédský ministr obrany Peter Hultqvist zpravodajskému serveru Local, když byl potvrzen první výskyt cizí ponorky ve švédských vodách.

Severská rada ministrů, což je mezivládní fórum podporující spolupráci skandinávských zemí, se nedávno rozhodla uzavřít na neurčito své informační kanceláře v Rusku.

Čtěte také

Předcházel tomu lednový krok ruského ministerstva spravedlnosti, které zařadilo severskou radu na seznam nevládních organizací, které jsou pokládány za zahraniční agenty.

Napjatou atmosféru charakterizovalo rozhořčené prohlášení ruského velvyslanectví ve Stockholmu, kde stálo, že ukrajinskou krizi vyprovokoval Západ a v neposlední řadě Švédsko, když nabídly Ukrajině cestu do Evropské unie.

Logo

Byla to rozzuřená reakce na komentář švédské ministryně zahraničí Margot Wallströmové, který napsala pro deník Svenska Dagbladet.

Podle šéfky švédské diplomacie je ruský zábor Krymu a podpora separatistů na východní Ukrajině největší hrozba evropskému míru od konce studené války.

Podle ruského velvyslanectví ve Stockholmu však za to může Švédsko a další západní státy, protože právě kvůli nim se Ukrajina vydala do Evropské unie.

Hlavním nástrojem tohoto obratu byl podle ruského velvyslanectví státní převrat – násilné převzetí moci, které prý uvrhlo Ukrajinu do propasti občanské války.

Čtěte také

Zejména agresivní počínání Ruska vedly Dánsko a Švédsko k oznámení, že posílí svou vojenskou spolupráci. Švédové nedávno uzavřeli podobnou dohodu se sousedním Finskem, které se také podílí na Severské radě ministrů.

Švédský ministr obrany oznámil, že vojenské námořnictvo jeho země modernizuje své loďstvo, aby dokázalo lépe lokalizovat cizí ponorky, které se opakovaně vyskytují ve švédských vodách. Důležitá je také strategie čelící kybernetickým útokům cizích zemí.

Cvičení vojáků NATO v Dánsku

Výroční zpráva švédské zpravodajské služby Säpo se také věnuje teroristické hrozbě z Blízkého východu.

Odhaduje se, že asi 150 lidí odjelo do Sýrie, aby se tam připojili k tzv. Islámskému státu, Al-Káidě nebo podobným teroristickým skupinám, a na cestě je asi 100 dalších.

Zpráva dále uvádí, že asi 50 těchto militantů se už vrátilo do Švédska a 35 dalších osob zřejmě zahynulo v bojích na Blízkém východě.

Švédská tajná služba, na kterou se odvolává mezinárodní zpravodajský server Local, netvrdí, že se bezpečnostní hrozby po událostech v Rusku a v Sýrii ani po střelbě v Paříži a v Dánsku podstatně změnily.

Jejich úroveň ve Švédsku je od roku 2010, kdy v centru Stockholmu vybuchly dvě nálože, označována jako zvýšená. Do té doby byla hodnocena jako nízká.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio