Svatyně českých patronů a králů

30. říjen 2011

Katedrála sv. Víta vznikla na místě rotundy, kterou založil kníže Václav, a baziliky, kterou na místě rotundy postavil kníže Spytihněv II. Už tehdy zde byla pevně spojena moc církve a státní moci. Svůj výjimečný post si katedrála udržela do dnešních dní v očích ateistů i věřících.

Výjimečná je také kniha Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha historiků umění a profesorů Karlovy Univerzity Jiřího Kuthana a Jana Royta. Po osm měsíců sepisovali nashromážděné poznatky, které doplnili řadou dávných i aktuálních fotografií. Výsledkem je práce přístupná laikům i odborné veřejnosti.

Svatá trojice moderní doby
Už v počátcích české státnosti sloužily obě stavby, rotunda i bazilika, k uložení ostatků patronů české země i k důležitým obřadům jako byly korunovace či pohřby panovníků. Spočinuly zde důležité osobnosti církve i státu. Kniha ovšem nepřipomíná pouze dějiny českých zemí vepsaných do zdí katedrály. Současně je sama symbolem funkčního propojení sfér církve, státu a vědy.

Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha

Anežčina katedrála
V dobách sv. Anežky ještě nemůžeme hovořit o katedrále, i když také šlo o monumentální stavbu reprezentující vládnoucí dynastii Přemyslovců. Ve 13. století se zde tyčila dvojchórová bazilika s východním a západním chórem. Ostatně ještě dnes si ji můžete připomenout, vlevo od Zlaté brány jsou vidět některé části této stavby.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.