Svatí aneb Bojovníci v sutanách. Krvavý boj katolických duchovních proti režimu v Latinské Americe

Historie, která u nás není příliš známá. V zemích Latinské Ameriky probíhal boj za svobodu poněkud dramatičtěji než v Česku. Poslechněte si další z příběhů Stanislava Motla v pořadu Stopy, fakta, tajemství. 

Autor: Stanislav Motl
Účinkují: Libor Vacek, Zdenka Fleglová
Natočeno: v roce 2015

Proč se neví se o odvážných duchovních, kteří se svého času postavili proti mocenské zvůli? V předlistopadové době, to když u nás narůstaly opoziční síly, které se záhy měly podílet na zhroucení totalitního systému, v některých zemích Latinské Ameriky probíhal obdobný proces.

Byl to ale proces nebývale krvavý. V čele tamějšího disentu stáli i někteří katoličtí duchovní. Lidé, kteří považovali jak chudobu drtivé většiny obyvatel, tak i bohatství oligarchů, včetně diktátorského vedení státu za ten vůbec největší hřích.

Proti tomuto hříchu otevřeně bojovali. Platili však nejvyšší cenou. Svými životy.

  • Rozhlasový dokument je jedním z nejnáročnějších žánrů. Obsahuje v sobě jak zpravodajství, tak publicistiku, slovesnou tvorbu i specifickou práci s hudebním designem. V minulém roce vzniklo v rozhlase 853 dokumentů a jejich poslech by vám zabral 23 325 minut. Podívejte se na další fakta o rozhlasu na webu nasecislahraji.cz.
Naše čísla hrají... s vámi
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.