Sváteční vysílání v Den české státnosti

28. září 2009

Pondělí 28. září patří připomínce smrti sv. Václava. Jako Den české státnosti se slaví od roku 2000. Připomínce patrona české země bude patřit sváteční vysílání Českého rozhlasu Leonardo.

Monitor (10.00, 17.00)

Sv. Václav je jedním z nejoblíbenějších českých svatých, patron české země, osobnost, jejíž tradice sehrála velmi důležitou úlohu v emancipaci českého státu. Legendy připomínají jeho zbožný a mravný život, horlivost pro čest a slávu Boží, péči o rozšíření křesťanské víry v celém národě, všestranné konání skutků milosrdenství a lásky. Sv. Václav měl být osobně statečný, výborný jezdec na koni a na svou dobu neobvykle vzdělaný. Údajně byl vyučován slovanskými kněžími a babičkou Ludmilou ve staroslověnštině, latině a snad i řečtině. I přesto, že je toto tvrzení vzhledem k převažující negramotnosti tehdejších evropských panovníků do značné míry nepravděpodobné, je stejné živé jako mnoho dalších legend.

Logo

Sv. Václava připomeneme také my ve speciálním vydání Monitoru. Adriana Krobová vás s ing. arch. Petrem Chotěborem pozve na procházku největším hradním areálem světa, Pražským hradem. Po stopách sv. Václava se můžete vydat v 10 hodin.


Vstupte! (11.00, 20.00)

"Se jménem sv. Václava jsou po staletí spojeny všechny významné události našich národních dějin. Václavské náměstí bylo svědkem mnoha událostí našich moderních dějin, světlejších i temnějších. Pod Myslbekovou sochou se v takových chvílích sešli věřící i bezvěrci.
Po všechny časy však zůstal sv. Václav symbolem naší suverenity a svobody. Jeho postava vyniká svým duchovním obsahem natolik, že přerostla rámec církve a stala se symbolem celého národa a státu. A od roku 2000 se stal den sv. Václava i státním svátkem České republiky."
z knihy Václava Rameše, Po kom se jmenujeme?

Logo

Sváteční Vstupte! bude obnovenou premiérou pořadu, jenž jsme natočili před několika lety a nabízí rozhovor nejen o souvislostech života a vlády knížete Václava, ale také o svatováclavském kultu a jeho proměnách v historii naší země.

Pozvání k rozhovoru přijal historik prof. Josef Žemlička, autorem pořadu je Robert Tamchyna.


Třetí dimenze (14.00, 22.00)

Třetí dimenze nás zavede za hranice České republiky. Legenda sv. Václava není cizí ani na Slovensku, které má s našimi dějinami společného víc, než se na první pohled může zdát. Jedním z důkazů může být také Pustý hrad u Zvolena. Rozlohou jedna z největších zřícenin ve střední Evropě má ve své minulosti zapsané také české osobnosti. Připomenout můžeme vojevůdce Jana Jiskru z Brandýsa nebo českého krále Zikmunda Lucemburského. I o nich bude od 14 hodin řeč, stejně jako o archeologickém výzkumu, který zde soustavně probíhá od roku 1992.

Zvolen a Pustý hrad (z propagačního CD-ROMu)

Co všechno nabízí dějiny tohoto hradu? Co už prozradil archeologický výzkum a co říkají historické prameny? Jak složité je pro město Zvolen financovat výzkumy a jak hrad vidí samotní návštěvníci a příznivci Pustého hradu? Nejen na tyto otázky už Adriana Krobová hledala odpověď u vedoucího archeologa PhDr. Jána Beljaka, historika PhDr. Pavla Maliniaka, primátora Zvolena Ing. Miroslava Kuseina, ředitele Lesního podniku města Zvolen Ing. Milana Golise, ale také u studentů podílejících se na výzkumu, novináře Martina Mázora, lektorky Mgr. Márie Ťavodové a samotných návštěvníků hradu.

Více v článku Pustý hrad na webu Leonarda

autoři: Adriana Krobová , Robert Tamchyna
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.