Superrychlé hvězdy pomůžou odhalit tajemství středu galaxie i temné hmoty

28. červen 2017

Evropští astronomové objevili šest superrychlých hvězd, letících od středu galaxie k jejímu okraji. Díky snímkům ze satelitu Gaia, který patří Evropské kosmické agentuře, bude možné tento druh hvězd studovat a získat tak další poznatky o středu galaxie nebo temné hmotě.

Hvězdy jsou od Země vzdálené zhruba tři tisíce světelných let a jejich rychlost se pohybuje kolem čtyř set kilometrů za sekundu. Naše planeta je pro srovnání téměř o polovinu pomalejší.

Objev prezentovala Elena Maria Rossi z University v Leidenu na konferenci Evropský týden astronomie a kosmických věd. Říká, že pozorování naznačují, že hvězdy pocházejí ze středu naší galaxie. Jejich rychlost by prý mohlo mít na svědomí setkání se supermasivní černou dírou.


Studium superrychlých hvězd by mohlo pomoci přinést další poznatky i o temné hmotě. Právě proto, že letí tak rychle, je možné studovat, jak je hmota zpomaluje. Pokud se podaří změřit zpomalení, povede se možná změřit také množství temné hmoty v galaxii.

Podle této teorie jde o interakci dvou hvězd s černou dírou. Zatímco jedna zůstane polapená gravitací, ta druhá se z ní vymaní, ale síla ji odmrští. Tyto hvězdy potom proletí galaxií až k jejímu okraji a opustí ji. Stejně rychle se pohybujících hvězd může být prý až desítky tisíc, zatím ale bylo velmi těžké je pozorovat a jejich pohyb analyzovat.

Podařilo se to až nyní satelitu Gaia, který snímá pohyb hvězd v neuvěřitelně velkém rozsahu a přináší data o miliardách vesmírných těles. Informace byly analyzovány prostřednictvím takzvané neuronové sítě. Ta se naučila v obrovském souboru objektů rozpoznávat právě superrychlé hvězdy. Vědci by mohli díky jejich lepšímu prostudování zjistit, jak to vlastně vypadá ve středu galaxie, který se jinak studuje velmi obtížně vlivem přítomnosti mezihvězdného prachu.

„S analýzou ještě čekáme na další data, která ze satelitu Gaia přijdou v roce 2018,“ vysvětluje Elena Maria Rossi s tím, že zatím je pro podobnou studii popsáno jen velmi málo superrychlých hvězd. „Můžeme předpokládat, že v centru galaxie je velmi stará populace hvězd, které se zrodily na počátku stavby galaxie, a o kterých jsme si nemysleli, že by tam vůbec mohly být. Tento objev by nám mohl pomoci pochopit, jak se naše galaxie formovala,“ dodává.

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio