Superhrdinové dávají dětem pocit, že násilí může být ospravedlnitelné, varují vědci

8. listopad 2018

Na konferenci Americké akademie pediatrů zazněly výsledky studie zaměřené na agresivitu filmových superhrdinů. Podle autorů páchají víc násilí než jejich protivníci.

Američtí pediatři sledovali superhrdinské filmy z let 2015 a 2016 (například X Men: Apocalypse, Batman: The Killing Joke nebo Avengers). Spočítali přitom, že klaďasové v jednotlivých snímcích spáchali víc násilných činů než záporáci.

Násilí pro větší dobro

Kladní hrdinové samozřejmě v rámci příběhu jednají hlavně tak, aby ochránili ostatní. Proto je k nim tato statistika možná trošku nespravedlivá.

„Jsou to přeci jen filmy, kde figurují docela velké válečné konflikty. Ve filmech, jako je Batman vs. Superman, je to podle mě zase dáno tím, že kladní hrdinové se skrze manipulaci padoucha dostávají do velmi krajních situací, kde občas není jiná možnost,“ myslí si znalec komiksů Ondřej Čížek. 

Podle Sarah Coyne z Bringham Young University by děti neměly sledovat násilné filmy, dokud nejsou schopny pochopit kontext příběhu.

Přesto ale někteří vědci varují, že agresivní chování kladných hrdinů může dávat dětem pocit, že násilí je v případě konání dobra ospravedlnitelné.

Ondřej Čížek nicméně připomíná, že v komiksových snímcích se objevují i silné morální zásady. Byť samozřejmě existují i hrdinové jako například Deadpool, u kterých je nutné vnímat obrovskou míru nadsázky.

„To je něco dost podobného jako filmy Quentina Tarantina. On také neoslavuje násilí, ale využívá ho efektivně pro to, aby něco sdělil,“ dodává Čížek.

autoři: Ondřej Novák , marz
Spustit audio

Související