Sunjatsen, revolucionář a první čínský prezident

11. listopad 2021

Už 155 let uplyne od narození zakladatele moderní Číny a jejího prvního prezidenta Sunjatsena. Zemřel dřív, než mohl své ideály uvést do života. Nad jeho významem se v pořadu Portréty zamyslí historik Jan Adamec.

Revolucionář a nacionalista Sunjatsen (1866–1925) se podílel na svržení čínské vládnoucí dynastie Čching v roce 1911.

Vystudovaný lékař pobýval na počátku 20. století mimo Čínu, často v USA a také v Japonsku. Přesvědčoval zahraničí krajany o nutnosti revoluce a snažil se získat jejich podporu.

Čtěte také

Na cestách po světě se také seznámil s dílem Karla Marxe, bylo pro něj jedním – nikoli jediným – ze zdrojů inspirace, jak dosáhnout změny.

Navzdory své dlouhé a slavné historii se totiž Čína na přelomu 19. a 20. století nacházela ve stavu politického i hospodářského úpadku. Neschopnost císaře řešit situaci vedla ke vzniku mnoha revolučních skupin usilujících o zásadní změnu.

Zpráva o svržení císařské dynastie Čching a vyhlášení Čínské republiky v říjnu 1911 zastihla Sunjatsena v USA, odkud ihned přicestoval domů a byl zvolen prvním prezidentem Čínské republiky. Zemi ale nakonec ovládli různí generálové a začala občanská válka.

Dědictví Sunjatsenova odkazu

Sunjatsen stál zároveň u zrodu klíčové čínské politické strany Kuomintang (Národní lidová strana) a je především autorem takzvaných Tří principů národa, poprvé publikovaných v roce 1905 a později modifikovaných.

Šlo o nacionalismus, tedy osvobození Číny od imperiální dominance, demokracii podle západních modelů a sociální spravedlnost ve smyslu blahobytu pro všechny.

Čtěte také

Sunjatsen žádal o podporu své vlády americkou administrativu, ale nebyl vyslyšen. Začal se obklopovat spolupracovníky, z nichž mnozí byli agenty Moskvy.

Ti v roce 1923 Sunjatsena přesvědčili, aby se spojil s nepočetnou komunistickou stranou, což by Kuomintangu zaručilo přístup k mase čínských rolníků a dělníků. Sunjatsen souhlasil a Kuomintang reorganizoval podle leninských myšlenek. Zemřel ale dřív, než mohl cokoliv ze svých myšlenek realizovat.

Sunjatsenův nástupce v čele Kuomintangu Čankajšek se s komunisty dostal do sporů, které vyvrcholily občanskou válkou.

Poražení Čankajškovi stoupenci se stáhli na ostrov Tchaj-wan, jehož vláda dodnes sama sebe považuje za pokračovatelku Čínské republiky z roku 1912. Rovněž komunistický Peking věří, že je dědicem Sunjatsenova odkazu a odmítá uznat nezávislost Tchaj-wanu, který považuje za svou provincii.

Celý premiérový pořad najdete v audiozáznamu.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související