The Sunday Times: Britský premiér Johnson chce výrazně omezit BBC a zavést placený model

16. únor 2020

Britská veřejnoprávní televize a rozhlas by musela omezit vysílání některých stanic a desítky regionálních okruhů odprodat. Změny by se pochopitelně dotkly také satelitní distribuce.

Stávající podoba britské veřejnoprávní televize a rozhlasu BBC se díky tamnímu premiérovi Borisu Johnsonovi může brzo otřást v základech. Informuje o tom deník The Sunday Times. Podle listu má být zrušen licenční poplatek, který tvoří přibližně tři čtvrtiny celkového financování. Nově by byl naopak zaveden placený model, do kterého by se však Britové hlásili na základě dobrovolnosti. Oficiálně zatím změny ohlášeny nebyly.

Zprávu převzala prakticky okamžitě řada médií ze zemí Beneluxu, kde je možné stanice bez problémů přijímat ze satelitu a zařazeny jsou i do kabelových sítí. Přechod na placený model by pochopitelně znamenal zakódovaní těchto kanálů. BBC by byla zároveň nucena prodat i desítky regionálních rozhlasových stanic po celé zemi. Podle The Sunday Times je navrhovaná změna financování eskalací vztahů mezi konzervativním kabinetem a veřejnoprávním vysílatelem.

autor: lukpo
Spustit audio

Související