Šumperské kostely

22. září 2010

Historické jádro Šumperku patří k nejkrásnějším na severní Moravě. Pro milovníky architektury nebo duchovních dějin může být zajímavé třeba jen tím, že se v něm nachází několik kostelů. Z těch katolických přitom dva - kostel Sv. Jana Křtitele a hřbitovní kostel Sv. Barbory - dodnes slouží duchovním účelům. Bývalý klášterní kostel Zvěstování Panny Marie je totiž využíván městem coby prostor poskytující zázemí pro různé kulturní akce.

Ze všech tří chrámů je tím nejhonosnějším děkanský kostel Sv. Jana Křtitele, který svou barokní podobu získal po přestavbě v roce 1666. Během 19. století, kdy Šumperk coby významné průmyslové město prosperoval a bohatnul, docházelo ze strany radnice i občanů k investicím do místních památek. Takto došlo i k řadě úprav v interiéru kostela Sv. Jana Křtitele. Vznikly boční oltáře a byla upravena výmalba kostela. A právě ta zavdala podnět k aktivitě, která v chrámu Sv. Jana Křtitele probíhá v současné době.

Dlouhodobé restaurátorské práce mají alespoň částečně navrátit původní barokní vzezření vnitřním výmalbám objektu, a odkrýt tak tvář, kterou chrám vystavoval na odiv během 18. století.
Reportáž o restaurování děkanského kostela Sv. Jana Křtitele zazněla v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 21. 11. 2008.

autor: Petr Slinták
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka