Summit EU sice trvá dlouho, ale nikdo u něj neumírá, dřív se válčilo, připomíná Špicar ze svazu průmyslu

20. červenec 2020

Třetí jednací den s téměř 20 hodinami intenzivních rozhovorů až do šesté hodiny ráno. Tak vypadalo nedělní klíčové jednání hlav 27 členských států Evropské unie. Pokračuje se v pondělí a zatím se zdá, že konec jednání je v nedohlednu.  

Zatím se evropští lídři nedokázali shodnout na celkovém objemu fondu na pomoc ekonomikám zasaženým pandemií, ani na poměrů grantů a úvěrů. Zatímco Nizozemsko, Rakousko, Dánsko a Švédsko navrhli zmenšit celý balík a celkové přímé dotace snížit, Itálie a Španělsko coby největší možní příjemci peněz se snaží o opak. Další spor se vede o podmínkách čerpání navržených 750 miliard eur. 

Čtěte také

Místopředseda Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar v Interview Plus připustil, že jde o velmi komplikované a zároveň nesmírně důležité jednání Unie.

„Jedná se o mnoha věcech najednou. Nejen o celkové částce, ale také o formě distribuce mezi jednotlivé členské státy. Taky o tom, kdo bude příjemcem, a o parametrech pomoci. To celé nezjednodušuje ani fakt, že jde v mnoha ohledech o revoluční summit,“ poukazuje Špicar.

Macron bouchal do stolu

Hlasovat se tak bude o dvou klíčových bodech, a to o společné půjčce, kterou budou ručit všichni, a ve hře jsou i nové zdroje evropského rozpočtu.

„Jde o hodně a je skvělé, že jsme u toho. Česko se do závěrečného kompromisu velmi výrazně propíše. Výstupy, které z jednání máme, to celkem jasně naznačují. Už není čas na to, aby se lídři sešli znovu někdy za měsíc, nebo dokonce za několik měsíců. Ekonomika prostě potřebuje rychlá řešení,“ připomíná Špicar.  

Čtěte také

Zákulisní informace zmiňují, že jak o víkendovém jednání rostla únava a napětí, tak francouzský prezident Emmanuel Macron v jednu chvíli bouchal pěstí do stolu, rakouský kancléř Sebastian Kurz odcházel z místnosti a velký spor spolu vedli italský premiér s nizozemským protějškem.

Kdyby se teď lídři nedohodli, byl by to podle Špicara obrovský problém. Připomíná, že když se před 80 lety podobně významně rozhodovalo o budoucnosti Evropy, „tak to bylo na bojišti a lidé umírali“.

„Teď sedí hlavy států u stolu a snaží se domluvit. Protože výsledek bude kompromis, o tom jsem přesvědčený. Vyjednávání trvá dlouho, není to jednoduché, ale nikdo u toho neumírá. V tomto Evropská unie plní vlastně to, proč byla vůbec založena. A to je skvělá zpráva.“

Koronakrize je podle místopředsedy Svazu průmyslu a dopravy nejhorší krizí v dějinách Evropy. „V mnoha ohledech horší než to, čím jsme si prošli před deseti lety během světové hospodářské krize. Takže je potřeba skutečně obrovská částka, bezprecedentní částka. Jen tak by se Unie měla znovu postavit na nohy,“ věří Špicar.

Nezvládeme to sami?

Nezvládla by to ale naše ekonomika sama, bez dalšího zadlužení? „Vzhledem ke struktuře české ekonomiky to prostě možné není,“ odpovídá Špicar.

„My vládě od začátku říkáme: je skvělé, že se snažíte pomáhat zevnitř Česka, že máte programy, na kterých jsme se dohodli s vládou v rámci tripartity, ale vládo, musíš si uvědomit, že léčit českou ekonomiku zevnitř je možné jen do jisté míry.“

Čtěte také

A to kvůli struktuře české ekonomiky, která je jednou z nejotevřenějších na světě, takže Česko musí hodně dovážet a také hodně vyvážet.

„Až 85 % našeho exportu putuje na trhy Unie. Nám se bude lépe dařit pouze ve chvíli, kdy se začne lépe dařit Evropě. A platí to i obráceně. Když se nebude dařit Evropě, tak i kdybychom se postavili na hlavu, tak se nám dobře dařit nebude. Naše prosperita je navázána na prosperitu celé EU. Proto je současný summit pro nás taky tak důležitý,“ dodává Radek Špicar.

Celé Interview Plus Jana Burdy si poslechněte v audiozáznamu.  

Spustit audio

Související