Summit EU, Číny a USA o bezpečnosti výrobků

24. listopad 2008

V dnešních Informacích z EU se vrátíme k summitu o bezpečnosti výrobků mezi Evropskou unií, Čínou a Spojenými státy, hovořit budeme o volném pohybu pracovníků po Evropské unii a nabídneme vám záznam z konference, která se konala v rámci Světového dnu diabetu.

17. listopadu se V Bruselu konal první summit na vysoké úrovni o bezpečnosti výrobků mezi Evropskou unií, Čínou a Spojenými státy. Tato schůzka měla vyslat silný politický signál o odhodlání všech stran zachovat problematiku bezpečnosti výrobků jako jeden z nejdůležitějších bodů mezinárodního politického programu s vědomím, že otevřené trhy lze budovat pouze na základě silného a bezpečného řízení globálních dodavatelských řetězců. Na prvním trojstranném summitu o bezpečnosti výrobků se sešli komisařka EU odpovědná za ochranu spotřebitelů Meglena Kunevová, předsedkyně americké Komise pro bezpečnost spotřebního zboží Nancy Nordová a náměstek ministra čínského úřadu pro kontrolu jakosti, inspekci a karanténu (AQSIQ) Wei Chuanzhong.

Další příspěvek se bude věnovat volnému pohybu pracovníků po Evropské unii. Komisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Vladimír Špidla na tiskové konferenci mimo jiné uvedl: "Právo pracovat v jiné zemí je základní svobodou občanů EU. Mobilní pracovníci se stěhují tam, kde jsou pracovní místa, což prospívá ekonomice." Dále pak požádal členské státy, aby zvážily, zda jsou jejich dočasná omezení volného pohybu pracovníků stále nezbytná.

V posledním příspěvku dnešních Informací z Evropské unie vám nabídneme záznam z konference, která se konala v rámci Světového dnu diabetu. Na konferenci uslyšíte předsedu International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes, Thomase Danna, a několik evropských dětí, které se podělily o své osobní zkušenosti s diabetem.

Audiovizuální materiál tiskového střediska EU

Premiéru pořadu Informace z EU si poslechněte dnes ve 23.00. Připravila ho Kamila Drtilová.

autor: Kamila Drtilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.