Sucho pokračuje, mnohde už omezují použití pitné vody na zahrádkách

Sucho dál sužuje jih Moravy. Trápí zemědělce, vodohospodáře i zahradníky. Srážek je v celém kraji nedostatek, v průměru v dubnu nenapršela ani polovina běžného měsíčního úhrnu.

Nedostatek vody se už ale neprojevuje jen na polích nebo v řekách, ale začíná dělat problémy i v menších obcích.

Problém je to zejména tam, kde obec využívá vlastní zdroj pitné vody a není tedy napojená na žádný rozsáhlejší vodovod. V období, kdy začíná být více teplo, lidé totiž začnou s napouštěním bazénů a také více zalévají. Pokud nemají vlastní studnu, využívají k tomu pitnou vodu z vodovodního řádu.

Některé obce omezují využité pitné vody

Pokud je ale takových lidí více, projeví se to na spotřebě vody a její množství nemusí stačit. Obce pak většinou začnou doporučovat lidem, aby používání pitné vody na zahradě omezili.

To už letos zavedli například v Hostěnicích na Brněnsku. Jenže ani to nemusí stačit. Ve Hvozdci na Brněnsku proto už podruhé přistoupili k tomu, že požádali vodohospodářský úřad, aby používání pitné vody na zalévání úplně zakázal. Lidem pak za porušení tohoto nařízení hrozí vysoká pokuta. V některých obcích se nízká vydatnost zdrojů vody projevuje už dlouhodobě. Mnohé z nich si už proto budují nové vrty.

 Nejde ale jen o pitnou vodu. Doporučení vydalo už i Povodí Moravy. Všem obcím s rozšířenou působností vydalo doporučení, aby zvážily možnost omezit nebo zakázat využívat vodu z řek a rybníků nebo aby je častěji kontrolovaly. Většina řek má totiž v současnosti výrazně nižší průtoky než je pro tuto dobu běžné a lidé na menších obcích někdy vodu na zalévání na zahradách čerpají vodu přímo z řek nebo potoků.

Ke stejnému opatření přistoupila společnost i loni, bylo to však o několik měsíců později. Povodí Moravy kvůli suchu už svolalo taky speciální pracovní skupinu. O letošní intenzitě sucha svědčí i to, že poprvé za čtyřicet let se vodohospodářům nepodařilo po zimě naplnit vodní nádrž Vranov.

Pršelo o polovinu méně než obvykle

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu v dubnu na jihu Moravy spadlo jen asi 46 procent běžného úhrnu srážek. Za květen ještě čísla nejsou kompletní. Vyprahlá je i půda.

Z informací z projektu Intersucho je na tom Jihomoravský kraj v tomto ohledu společně se Středočeským a Moravskoslezským krajem úplně nejhůř. Je to dáno i vyššími teplotami. Ty byly podle meteorologů v dubnu na jihu Moravy v průměru o pět stupňů vyšší, než je dlouhodobý normál teploty vzduchu mezi lety 1981-2010

autor: Hana Floriánová
Spustit audio

Související