Sucho na východní Moravě nepolevuje. Bude až 28 stupňů. Déšť a ochlazení přijde až o víkendu

24. duben 2019 12:40

Meteorologové pro Zlínský kraj vydali výstrahu před vznikem požárů. V platnosti je až do odvolání. Důvodem je sucho a očekávané vysoké teploty.

Zlínský kraj v dalších dnech podle bioklimatologů zasáhnou extrémní teploty. Na některých místech vystoupá rtuť teploměru v pátek až na 28 stupňů Celsia. Sucho se tak bude prohlubovat, už teď je horší než vloni, pokračuje Pavel Zahradníček z Ústavu globální změny Akademie věd.

„Vlhkost nám bude čím dál více klesat a sucho se nám bude rozšiřovat na čím dál větší území. Máme sucho v kategorii výrazné sucho až extrémní sucho na většině území České republiky, což nebývá v dubnu příliš časté a není to určitě dobrá vyhlídka do dalších týdnů,“ uvedl Zahradníček.

V přírodě a zejména v lesích nerozdělávat oheň, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.
Lucie Javoříková, mluvčí HZS Zlínského kraje

V platnosti je také výstraha meteorologů pro Zlínský kraj s nízkým stupněm nebezpečí až do odvolání. „V přírodě a zejména v lesích nerozdělávat oheň, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně,“ shrnula s tím související doporučení mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

V pátek bude nejtepleji

V noci na čtvrtek teploty neklesnou podle meteorologů pod 10 stupňů. „Ve čtvrtek čekáme jasno až polojasno. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat v rozmezí 22 až 26 stupňů,“ uvedl Miloslav Hradil z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně. V pátek pak bude podle něj převážně polojasno nebo skoro jasno. Odpoledne postupně přibývání oblačnosti, večer ojediněle přeháňky nebo bouřky. „Nejnižší noční teploty budou v rozmezí 15 až 12 stupňů, nejvyšší odpolední mohou vystoupat až na 28,“ upřesnil Hradil.

Až o deset stupňů by se podle něj mělo ochladit začátkem víkendu, kdy meteorologové také čekají více srážek. „V sobotu čekáme převážně zataženo, místy občas déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 12 až 8 a nejvyšší denní se budou pohybovat v rozmezí 13 až 17 stupňů,“ doplnil meteorolog Miloslav Hradil.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související