Sucho a kůrovcová kalamita komplikovaly letos práci rybářů a lesníků

31. prosinec 2018 10:55

Krajské školní hospodářství Jihočeského kraje se v roce 2018 muselo vypořádat s nepříznivým počasím a kůrovcem. Obojí zkomplikovalo hospodaření na rybnících a v lesích.

Závěrečná bilance letošního roku přesto nakonec nedopadla vůbec špatně. „Můžu konstatovat, že se nám podařilo plány výroby splnit. U rybářů na sto procent, u lesáků produkcí dřeva díky kůrovci daleko víc, než bylo obsaženo v původním plánu, finančně samozřejmě je ta skutečnost nižší,“ uvedl ředitel Petr Stehlík.

Ryby kvůli letošnímu suchu narostly menší, ale zase jich bylo víc. „Menší byly proto, že v létě se nedalo přikrmovat, zhoršila by se kvalita vody. Sucho nás potrápilo u rybářů tak, že jsme neměli vodu u rybníků, zvlášť trpěly takzvané nebesáky, které nemají přítoky, neměli jsme ani dostatek vody na sádkování ryb,“ popsal Petr Stehlík.

Rok 2018 podle něj ale přinesl i pozitiva. „Povedlo se nám ozdravit hrázové porosty na rybničních soustavách. Stoleté duby potřebovaly zdravotní zásahy, aby dobře rostly a neohrožovaly návštěvníky,“ připomněl.

Rybáři se kvůli suchu snaží ušetřit každou kapku vody

Nedostatek vody na rybníce Kunifer a sádkách u Jindřichova Hradce

Sucho komplikuje práci rybářům z Kardašovy Řečice. V polovině jejich rybníků chybí voda a do zhruba patnácti procent z nich letos kvůli suchu ryby vůbec nenasadili. A protože nemají jistotu, že v zimě napadne sníh, který by situaci zlepšil, úzkostlivě šetří každou kapku vody.

Krajské školní hospodářství zajišťuje také praxe studentům střední lesnické školy v Písku, a proto postupně modernizuje mechanizaci využívanou při výuce. „Do techniky pro lesnický provoz jsme v letošním roce investovali zhruba čtyři a půl milionu korun. Podařilo se nám pořídit vyvážecí soupravu na odvoz dřeva a univerzální lesnický traktor, který bude sloužit pouze žákům lesnické školy,“ řekl Petr Stehlík.

I když je vedení Krajského školního hospodářství s letošním rokem vcelku spokojené, ředitel doufá, že matka příroda potrápí rybáře a lesníky v roce 2019 o něco méně než letos.

Spustit audio

Související