Stringer Václav Šmat vyplétal na jeden herní den Sereny Williamsové 14 raket

30. červenec 2013

Věřili byste, že o vítězství nebo prohře ve vrcholovém tenisu dokáže rozhodnout taková "maličkost" jako je dobrý výplet rakety?

Právě vyplétání tenisových raket se věnují springeři. Úterním hostem Marie Retkové byl jeden z nich: Václav Šmat.

Serena a Venus Williamsovy obhájily ve čtyřhře zlato z Atén a Pekingu

Nastavení rakety představuje 70% úspěšnost
Václav Šmat sice vystudoval advokacii, ale věnuje se vyplétání tenisových raket, a to na světové úrovni bez kterého třeba Serena Williamsová nedá ani ránu. "Snažíme se instalaci provést se 100% kvalitou. Každý ze sportobvů má jiné nároky, kadžý z nás má rozdílnou sílu, styl hry. Prostě výplet je pro každého jiný. Rám rakety je důležitý tak z 30%, a to včetně vyvážení, ale výplet a jeho nastavení, představuje zbylých 70%."

Začátky
Ke stringerství vede prý dlouhá cesta, člověk musí mít něco za sebou, musí se stále v této braznži vzdělávat. "Mám to štěstí, že jsem byl na mnoha utkáních. Každý světový hráč přijede na turnaj zhruba o týden dopředu. Tam si pak testuje svou hru a povrch. Hodně totiž záleží na tom, jestli se hraje na trávě nebo na jiném povrchu."

Václav Šmat si výplety začal dělat sám, poté kvůli své dceři. "Měl jsem to štěstí, že jsem spolupracoval s předními českými i slovenskými hráči. Dělal jsem zahraniční turnaje od menších po větší. Springerství jsem se naučil především ve Švýcarsku, kde jsem se důvěrně sblíbližil s předním fyzikem a tam jsem se věnoval testům výpletů a raketám, které byly určeny zejména pro místní odborné časopisy."

Václav Šmat a Marie Retková

Na jeden herní den až 14 raket
U Sereny Williamsové má springer svůj rekord, kdy na jeden herní den připravoval 14 raket. "Rakety se připravují postupně tzv. na čas a také se číslují." Nejde ale o dobu přípravy rakety, ale její stabilizační fáze."Ve výpletu každé rakety totiž probíhá tato stabilizační fáze, která je různá podle použitého materiálu, způsobu výpletu apod. U každé rakety to je tak jinak, a to od 60 minut až po třeba půl dne či 12 hodin."

Záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout také v iRádiu.

autor: lup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.