„Stres vás může i pošoupnout.“ Psychologové definovali nejčastější stresové situace a přidělili jim body

7. prosinec 2015

„Ne všechno, čemu stres říkáme, ale stres opravdu je. Označujeme tak všechno, co nám přerůstá přes hlavu,“ říká psycholožka Marta Boučková. Psychologové rozlišují pozitivní a negativní stres.

Potenciálních stresorů nakonec psychologové napočítali 43. Každou změnu pak, podle výše zátěže, ohodnotili body. Úplně nejvýš (tedy to, co nejvíc člověka stresuje) je úmrtí v rodině. Dostalo 100 bodů. Na opačném konci jsou vánoční svátky nebo třeba svatba s 50 body.

Mezi zkoumané životní situace patřilo narození dítěte v rodině, finanční problémy, změny mezi přáteli nebo různých zvyků. „Všechny tyto změny mají velký dopad na to, jak se člověk cítí a jak je odolný proti dalším změnám, které následně nastupují. Málokdy totiž jde jen o jeden problém, ale o řetězení.“

Slovo stres vůbec nemám ráda. Vždy si ho v duchu nahrazuje slovem změna, musím něco udělat jinak, taky mě to k něčemu dalšímu pošoupne, abych se s podnětem nějak vypořádala.

Marta Boučková, psycholožka

Vánoce a stres?

Říkáme sice, že vánoční svátky mají být časem klidu a pohody. Nejde přece o trumfování většími a dražšími dárky, než koupí ten druhý. Ale stejně na vás hlavně reklamy neustále tlačí, že vaše pohoda musí být maximální.

„Žijeme tak trochu v nečestné a nesportovní době. A když si chcete Vánoce užít podle toho, jak to sami cítíte, tak se dostáváte do ilegality,“ říká psycholožka.

Spustit audio