Strelkov varoval Putina, že by mohl být svržen jako car

24. březen 2015

Prominentní bývalý agent ruské vojenské rozvědky Igor Girkin známý také pod pseudonymem Strelkov varoval prezidenta Vladimira Putina, že pokud neposkytne více podpory ruským separatistům na Donbasu, mohl by jej potkat osud cara Mikuláše II.

Svým stoupencům ultranacionalista nedávno podle britského listu Times řekl, že Putina by mohl potkat buďto stejný konec jako posledního ruského cara, anebo jako srbského vůdce Slobodana Miloševiče, který zemřel v cele mezinárodního soudního tribunálu pro bývalou Jugoslávii.

44letý Strelkov, který zastával funkci „ministra obrany“ samozvané Doněcké lidové republiky je prý hluboce zklamán, že prokremelské síly nedostávají z Ruska tolik podpory, aby mohly tlačit ukrajinská vojska dále na západ.

Podle Timesů tato otevřená kritika svědčí o tom, že šéf Kremlu rozpoutal síly, které se mu nedaří udržet pod kontrolou.

Čtěte také

Strelkov sehrál významnou roli při anexi Krymu a evidentně touží po obnově ruského impéria. Putin podle něj selhal, když nedokázal tamní strategii zopakovat i v takzvaném Novorusku.

„Snad chápe, že na Krymu překročil bod, z něhož není návratu. A snad mu dochází, že vyhrát může jedině s podporou vlastenců,“ řekl podle britského listu.

„Ukrajina byla a je součástí Ruska. Pokud nynější vývoj bude pokračovat dalšího půl roku, nebudou Putina kritizovat pouze liberálové, ale také vlastenci. Mohl by pak skončit jako Miloševič, jehož nakonec odmítly všechny vrstvy společnosti, protože se nedokázal rozhodnout ani pro jednu z nich,“ dodal výhrůžně.

Logo

Strelkov se ještě coby aktivní důstojník ruské vojenské rozvědky (podle některých zdrojů měl ovšem pracovat pro tajnou službu FSB, nástupnickou organizaci KGB) zúčastnil bojů v Bosně, Podněstří a Čečensku.

Rád vystupuje v předrevolučních carských uniformách a jeho úvahy jsou směsicí imperiální nostalgie, pravicového šovinismu a pravoslavného pocitu nadřazenosti.

Na východní Ukrajině zřídil svou základnu ve Slavjansku. Mimo jiné tam coby samozvaný ministr zakázal vojákům sprostě nadávat a dva muže dal zastřelit za rabování.

Po sestřelení malajsijského letounu jej loni v srpnu Moskva v tichosti stáhla z první linie. Příčinou bylo údajné obvinění Putina ze zrady separatistů.

V ruských vojenských kruzích na něj dlouho pohlíželi jako na příslušníka výstřední a fanatické menšiny – jenomže podle Timesů se podobné osobnosti v poslední době derou stále více do popředí.

Čtěte také

Zavražděný opoziční politik Boris Němcov loni v červenci napsal, že Putinovi zřejmě dochází, jak velký vliv budou mít lidé Strelkovova typu.

„A tihle lidé budou Putina považovat za zrádce, protože sami sebe považují kvůli bojům s ukrajinskou armádou za pravé hrdiny,“ uvedl Putinův ostrý kritik.

„Západ mylně považuje Putina za to nejhorší, co dnes Rusko světu předvádí. Ironií je, že prezident je daleko liberálnější než většina Rusů. Kdyby měla zvítězit jejich vůle, pak to tam povedou lidé jako Strelkov,“ napsal týdeník.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio