Streets of Surrender jako SOS. Bono vzdává v nové písni hold Paříži

7. prosinec 2015

Irští U2 se vrátili do Paříže, aby tam odehráli dva koncerty, které v listopadu posunuli kvůli teroristickým útokům. „Dnes jsme všichni Pařížané,“ pozdravil frontman skupiny Bono Vox 16tisícové publikum. Série atentátů ho inspirovala k nové písni Streets of Surrender. Název je symbolický – první písmena totiž dávají dohromady zkratku tísňového signálu SOS.

Verše nové písně Bono odrecitoval v rozhovoru pro americkou CNN. Paříž je v ní popsána jako město svobody, v jehož ulicích je cítit láska a hrdost.

Kdy song zazní a kdo ho odzpívá, ale zatím není jasné, protože původně Bono píseň napsal pro italského bluesmana Zucchera Fornaciariho.

U2 se nechali inspirovat velkými světovými událostmi už poněkolikáté. Členové kapely v čele s Bonem jsou známí charitativními aktivitami, prosazováním lidských práv a výzvami k mírovým řešením světových konfliktů, což se také promítá do jejich tvorby.

Upravenou verzi písně The Saints are Coming vydali U2 společně s americkými rockery Green Day v roce 2006 poté, co se přes New Orleans přehnal hurikán Katrina, při kterém přišly o život tisíce lidí a který napáchal obrovské hmotné škody.

V klipu k písni U2 kritizovali postup úřadů a nabídli alternativní verzi historie – ukázali, jak by mohlo vypadat televizní zpravodajství, kdyby tehdy vláda prezidenta George Bushe mladšího přeložila vojenské jednotky z Iráku zpátky domů, aby místo válčení pomohly s evakuací obyvatel města. Výtěžek z prodejů The Saints are Coming pak U2 a Green Day věnovali na charitativní účely.

Novější písní napsanou na motivy důležitých světových událostí je Ordinary Love, která vznikla před dvěma lety jako pocta zesnulému Nelsonu Mandelovi.

Bono Vox
autoři: sib , tpa
Spustit audio