Středověké prádlo a motorkáři: Co hýbe českou módou pro příští rok?

13. září 2016
Trendy

Módní Trendy je zajímavé sledovat mimo jiné i proto, že odrážejí společenské dění a nálady. V následujících minutách se zaměříme na to, jaké události a společenské jevy byly natolik významné, že se promítly do české módy pro příští rok. Dotkneme se také současných problémů a budoucího vývoje světového módního průmyslu a na závěr se dozvíte, že české módě a designu se otevře jeden z brutalistních klenotů Prahy.

V posledních letech roste obliba jízdy na motorkách a skútrech. Podle čísel svazu dovozců se v Česku vloni prodalo o tisíc motorek více, než v roce 2014. Není proto divu, že se motoristické téma odrazilo i v kolekcích českých návrhářů. Pokračují Anna Tušková a Radka sirková z designérského dua Chatty: "Inspirovaly jsme se japonskými motorkářskými a tuningovými gangy Bosozuku. Oslovily jsme ke spolupráci výtvarníka Michala Škapu, v jehož obrazech se často objevují auta motoristické téma."Škapovy malby jsou na denimové oděvy přenesené formou rozedraných nášivek, které ještě umocňují rebelský nádech celé kolekce.

Vůně oleje a benzínu provázela i přehlídku designéra Jakuba Polanky: "Inspiroval jsem se svou babičkou, která byla velká dáma a zároveň se vyučila automechaničkou. Nosila lodičky k montérkám a podobně. Proto si pohrávám s kontrastem luxusu a elegance se špinavým pracovním oděvem. V několika případech jsem použil materiály, které už něco pamatují, to se týká třeba právě montérek, které byly autentické a použité." Vedle pracovních overalů Jakub Polanka recykloval i staré kožené bundy, které nechal přešít do nových stylových kabelek.

Módní kolekce s dotekem světa motorů a špinavé manuální práce se velmi dobře hodily do prostoru, ve kterém se nejprestižnější český týden módy pořádal. Organizátoři se po předchozích luxusních lokacích, jako byly Filmové ateliéry Strahov, bývalá Živnobanka na Příkopech nebo Právnická fakulta v Univerzity Karlovy, rozhodli usadit mezinárodní VIP hosty do zásobovacích garáží obchodního domu Kotva. Modelky kráčely po nepřikrášlené betonové navážecí rampě kolem plechových vrat a novináři, nákupčí a celebrity seděli na jednoduchých lavicích v prostoru, kam v běžném provozu najíždějí nákladní auta se zbožím.

Syrové prostředí vyhovovalo návrhářskému triu La Formela, které se pro svou jarní kolekci inspirovalo českou pohádkou a volnočasovými aktivitami. Pokračují Antonín Soukup a Miroslava Kohutiarová: "Je to skvělý kontrast, luxus nemusí znamenat jen drahotu a róby. V kolekci jsme vycházeli z rybaření a houbaření, proto ty velké kapsy a tašky. Je tam také poselství o tom, že perfekce neexistuje, pásky s ironickým nápisem Fit and Slim. Vyšli jsme z pohádky Popelka, zaujal nás moment, kdy Droběna vejde na bál a všichni zírají na to, jak je tlustá. Chtěli jsme vyjádřit to, že nezáleží na tom, jestli je někdo silný, šilhavý nebo hubený. Každý může být středem pozornosti a nedokonalost je zajímavá a krásná."V kolekci značky La Formela se objevilo hned několik prvků, které pro příští jaro a léto prorokují i světové trendové agentury: odhalená ramena, šaty se špagetovými ramínky, vysoký pas a tříčtvrteční délky sukní a kalhot, takzvaných culottes.

Jakub Polanka

Velkým tématem nejen v české módě bude pro příští rok také nostalgie a inspirace středověkou historií. Na módní trendy mají vedle filmů vliv i velké výstavy a k takovým letos patří i obsáhlá expozice věnovaná Karlovi IV., kterou ve Valdštejnské jízdárně na Pražském hradě vidělo už na padesát tisíc návštěvníků. Podle informací Národní galerie přesahuje denní návštěvnost výstavy Císař Karel IV. až trojnásobně průměr loňských nejúspěšnějších výstavních projektů. Do knih s historickou módou a kostýmy sáhla pro inspiraci i návrhářka Zuzana Kubíčková: "Měla jsem dojem, že se u nás vytrácí takový ten slavností rituál při oblékání. Že si málo užíváme rituál oblékání pro nějakou speciální příležitost. Zaujal mě starosvětský obřadný přístup k oblékání a chtěla jsem vytvořit opravdu sváteční šaty. Vytvořila jsem dámské šaty z lehoučkých hedvábných krajek, které jsem zdobila ručním žabičkováním nebo korálkovou výšivkou. Inspirací mi bylo také středověké spodní prádlo, které jsem vynesla na povrch oděvu." Nutno dodat, že i přes historickou a nostalgickou inspiraci působí kolekce Zuzany Kubíčkové naprosto současně a je snadno nositelná.

Vedle módních přehlídek, které ukázaly vlivné trendy pro příští jaro a léto, byly součástí pražského týdne módy i workshopy, konference a přednášky, které nastínily současnou situaci a možný další vývoj módního průmyslu jako takového. Na jedné z nich jsem se setkala s Petrou Langerovou. Designérkou, která opustila pozici kreativní ředitelky v obřím nadnárodním módním gigantu, aby založila novou úspěšnou etickou značku. Zajímalo mě, v čem vidí nejpalčivější problémy současného módního průmyslu: „Módní průmysl jako takový se v globálním měřítku nachází ve velké krizi. Největší chybou je to, že značky si své zákazníky rozmazlily systémem výprodejů. Lidé už téměř nenakupují zboží za plnou cenu, ale čekají na výprodej. To pak znamená, že obchodníkova marže je nižší. Ta marže se ale musí vzít z nějakých nákladů – a to jsou většinou náklady na výrobu.“

Na závěr dnešních Trendů z pražského týdne módy ještě jeden výhled do blízké budoucnosti, který se týká jednoho z pražských architektonických klenotů. To, že se Prague Fashion Week odehrál v podzemí obchodního domu v brutalistním stylu, podle návrhu manželů Machoninových, není náhodou. Jako náznak budoucího směřování se během týdne módy se během svátku módy otevřel v nejvyšším patře Kotvy dočasný pop up s módou předních českých návrhářů. O budoucnosti Kotvy jsem ve velkorysém prostoru plném návrhářských kolekcí natáčela s Jakubem Mezlem z eshopu Bibloo: "Kotva nedávno změnila majitele, je jím pan Václav Skala. A od poloviny listopadu by se tu měl otevřít nový koncept store. Propojí design z Česka s prémiovými zahraničními značkami.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.