Středověká Ostrava pod kopyty koní prvního rytíře Evropy

12. březen 2011

Jaká byla Ostrava v časech vlády Jana Lucemburského? Jaké důkazy máme o životě města z první poloviny 14. století? Odpovědi do 31. března 2011 nabízí výstava v Ostravském muzeu Král, který létal.

Sám podtitul výstavy Moravsko-slezské pomezí v kontextu středoevropského prostoru doby Jana Lucemburského prozrazuje směr, kterým se výstava v muzeu vydala. I přesto, že byl význam Ostravy v této době více regionálního charakteru, život zde rozhodně neustal.

Jan Lucemburský na moravsko-slezském pomezí
Když Jan Lucemburský nastupoval na český trůn, byla řeka Ostravice hranicí mezi českým a polským královstvím. Až Janova politická aktivita připojila Těšínsko k zemím Koruny české a výstava Král, který létal se tím stává nejen holdem významnému králi, ale také holdem středověké minulosti Ostravy a jejího okolí. Propojit Jana s Ostravou ovšem můžeme také archeologickým nálezem. Přímo pod budovou muzea byl při rekonstrukci objeven pražský groš ražený v Janově době. I o tom v rozhovoru více prozradil hlavní kurátor výstavy David Majer:

Jak „živý“ je Lucemburk?
S Davidem Majerem jsme se v Ostravském muzeu sešli v polovině února, kdy snad ani na okamžik nebyla expozice bez návštěvníků. Stále přicházeli noví zájemci, a tak jsme se v rozhovoru museli dotknout i případných omezení, která vyplývají ze zajištění bezpečnosti jednotlivých exponátů.

Výstava Král, který létal za vidění rozhodně stojí. Chcete-li se vyhnout frontám před trezorovými místnostmi, vyplatí se vám přijet v průběhu týdne. Muzeum je otevřeno každý den, jen nezapomeňte, že na prohlídku expozice budete potřebovat dost času a muzeum se pro příchozí uzavírá hodinu před koncem. Pokud si budete chtít vše prohlédnout opravdu v klidu, počítejte s programem zhruba na tři hodiny. V pondělí je muzeum otevřeno pouze od 13 do 18 hodin. Nejdéle je otevřeno v úterý a ve čtvrtek: od 9 do 20 hodin. Ve středu můžete výstavu navštívit mezi 9. a 18. hodinou. V pátek, sobotu a neděli pak od 10 do 18 hodin.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka