Středočeský kraj získal vzácnou knižní miniaturu

9. prosinec 2009

V úterý 8. prosince získala Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře do svého majetku unikátní exponát. Knižní iluminaci z 15. století zobrazující dolování a zpracování stříbra v tomto hornickém městě. Hodnotu této památky odborníci přirovnávají k fragmentům Dalimilovy kroniky, které před několika lety získala Národní knihovna ČR.

Snahu zajistit iluminaci pro Českou republiku přitom neprojevil ani stát nebo Ministerstvo kultury, ale Středočeský kraj. Odhadní cena této unikátní památky byla stanovena v rozmezí 200 000 až 300 000 liber, v přepočtu 5,7 až 8, 5 milionu korun. V londýnské aukční síni ovšem částka za tuto českou unikátní památku poměrně dramaticky rostla a zastavila se až na 510 000 librách. S daní a poplatky aukčnímu domu se cena iluminace z 15. století vyšplhala až na částku 615 450 liber, což je při aktuálním kurzu k 8. prosinci 17 478 780 korun.

Na první pohled závratná suma má ovšem svoje opodstatnění, jak už vyplynulo také z našeho telefonického rozhovoru s PhDr. Miladou Studničkovou z Ústavu dějin umění Akademie věd ČR. Můžete si tak poslechnout nejen kdy a za jakých okolností iluminace vznikla, kdo je patrně jejím autorem, co přesně zobrazuje a na jak velké ploše, ale také fakta o její hodnotě pro Českou republiku i pro naše vědce. Dosud totiž byla k dispozici pouze černobílá kopie iluminace, která byla do roku 1920 součástí vídeňské soukromé sbírky a po té se ztratila z dohledu úplně.

Podle dostupných informací by se miniatura měla stát jedním z nejvýznamnějších exponátu vznikající Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře. Je snaha dopravit ji do České republiky ještě do Vánoc, aby mohla být alespoň na jeden den ještě v letošním roce vystavena. Vše ovšem závisí na technických okolnostech přepravy, které se v současné době dojednávají.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.