Středočeský kraj bude i nadále podporovat učňovské školství poskytováním stipendií

27. srpen 2013
Zprávy

Středočeští učni se mohou dál těšit na stipendia. Stejně jako v předchozích třech letech jim je v následujícím školním roce dá Středočeský kraj. Příspěvkem na vzdělání se snaží u mladých lidí vzbudit zájem o řemeslo, a tím pomoci učňovskému školství.

Kolik korun kraj letos uvolní, bude jasné až na závěr školního roku 2013/2014. Bude totiž záležet na tom, jak moc budou mít studenti o příspěvky zájem.

Před třemi lety kraj vyplatil skoro čtyři miliony korun, loni to bylo už 12 milionů korun. Zájem učňů prudce stoupá. Celkem za tři roky kraj už na stipendiích rozdal přes 24 milionů korun.

Například v prvním roce dostává učeň za každý měsíc 300 korun a za každé pololetí při vyznamenání 1000 korun. Ve třetím ročníku to už je 500 korun měsíčně a za každé pololetí při vyznamenání dokonce 3000 korun.

Příspěvky se týkají celkem 34 oborů. Jsou to například elektrikář, karosář, klempíř, tesař, zedník, zahradník nebo kominík.

Mezi hlavní podmínky pro získání příspěvku patří nulová neomluvená absence ve škole, bezproblémové chování a samozřejmě dobré známky.

Pokračuje i proplácení žákovského jízdného

Kraj zachová také příspěvky žákům na cestu do školy. Pro letošní kalendářní rok na něj vyčlenil 50 milionů korun. Stále platí, že nárok na školní jízdné mají děti od 6 do 19 let, kteří bydlí a chodí do školy ve středních Čechách.

I o tyto příspěvky mají lidé velký zájem. Například v prvním pololetí uplynulého školního roku přišlo na kraj přes 10 tisíc žádostí. Při meziročním srovnání prvních pololetí počet žádostí vzrostl o 20 až 25 procent. Krajský úřad teď zpracovává žádosti za loňský rok a peníze bude postupně rozesílat.

Opozice proplácení žákovského jízdného dál odmítá. Je to podle ní mrhání peněz, které by kraj mohl vynaložit smysluplněji, například u žáků na sociální stipendia.

Co se týká příspěvků učňům, tak s nimi opozice problémy nemá. Podle zastupitele za ODS a kladenského primátora Dana Jiránka kraj dělá dobře, když podporuje učňovské školství, a tím i rozvoj řemesel. Po řemeslu ve středních Čechách je totiž stále větší poptávka.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio