Střecha spalovny jako originální sjezdovka: Jak se lyžuje v Kodani

17. únor 2019

Když Dánové chtějí vyrazit na pořádnou lyžovačku, musí se sbalit a odjet za hranice. Nejvyšší hora Dánska má jen 170 metrů – i přesto byste v nejjižněji položené zemi Skandinávie našli lyžařskou sjezdovku. Na jaře ji chtějí otevřít na střeše nové kodaňské spalovny odpadů Amager Bakke.

Carvingový oblouk Dánové moc dobře znají, mezi kouřícími komíny spalovny ho tento týden vykroužili první šťastlivci. Victor Walbom ze společnosti CopenHill je spokojený: „Nabídli jsme 1500 lístků a hned druhý den ráno jich 600 zmizelo. Ani jsme nemuseli utrácet za marketing. Byl to testovací provoz, otevřeli jsme jen spodní polovinu sjezdovky, která má asi 250 metrů. Lidé se hodně zajímají a jsou z toho nápadu nadšení. A my vlastně taky.“ Testovací provoz se ujal, přestože v Kodani vůbec nesněžilo.

V Kodani vyčistili vodu v přístavu a jezdí po cyklodálnicích. Jak se mění veřejný prostor měst?

03678174.jpeg

Hlavní město Dánsko - Kodaň - je v podstatě plackou. Leží u moře a široko daleko nepotkáte pořádný kopec. „Když jsem tam byla před dvaceti lety, tak mě úplně šokovalo, že si lidé mohou přímo na ulici půjčit kolo a vrátit ho na druhém konci města.“ říká autorka pořadu Trendy Eva Kézrová. Mezitím se tzv. bikesharing, tedy sdílení kol, dostal i do některých našich měst. Dánská Kodaň se ovšem za ty roky posunula ještě dál.

 

Povrch sjezdovky je z recyklovatelného plastu od italské firmy. A protože jde o plast a ne o sníh, musí se každé tři až čtyři dny ošetřit povrch silikonovým olejem. Také během jízdy vlekem nahoru se lyže dotýkají houby, která skluznice zvlhčí, aby mezi nimi a plastem nebylo takové tření. 

O sjezdovku je velký mediální zájem, nejenom v Dánsku. Kompletně se má otevřít letos na jaře, nízkoemisní spalovna bude mezitím normálně fungovat. Původně dánská skupina velmi známých architektů BIG budovu vytvarovala do podoby jakéhosi na bok položeného trojhránku dortu, ze kterého trčí vysoký komín. 

V Kodani sice nesněží a nejsou tu vysoké hory, ale to Dánům nevadí. Lyžují na střeše místní spalovny

Nejde ale o jediný příklad budovy, na jejíž střeše vznikla sjezdovka. Další existuje například nad obchodním centrem v Dubaji. Kareem Mazhar, spoluzakladatel serveru o nových technologiích na Středním východě, ji popisuje takto: „Je to poměrně velká atrakce vzhledem k tomu, že my tu nemáme žádný sníh. A lidé z celého regionu sem jezdí se na něj třeba jen podívat.“ 

Namísto plastových sjezdovek tady mají tisíce tun umělého sněhu. A zájem je o něj obrovský. „Stejná firma, která postavila náš obchodní dům, vybudovala obchodní dům se sjezdovkou i v Egyptě. Ani tam pochopitelně sníh nemají, takže to má asi úspěch,“ směje se Kareem. 

Zalyžovat si tak můžete jen kousek od pyramid. A společnost Majid Al Futtaim chce stejnou možnost nabídnout i obyvatelům saúdského Rijádu. Recept na lyžování v teple pak našli v Namibii a Peru – tady jezdí slalomy na písečných dunách. 

 

autoři: Matěj Skalický ,
Spustit audio