Stravenkový paušál bude oddělená částka, podvodů ze strany zaměstnavatelů se neobávám, tvrdí ministryně Schillerová

28. leden 2020

Místo papírových stravenek bonus k výplatě. Více než polovina Čechů je pro zavedení takzvaného stravenkového paušálu, třetina ho naopak odmítá. Ukázal to průzkum, který pro Radiožurnál provedla agentura Median. Ministerstvo financí paušál navrhuje zavést od příštího roku.

Je na lidech, za co utratí své peníze. Bonus je férovější než stravenkový byznys, zní od zastánců novely. Stravenky člověka víc nutí utratit peníze opravdu za jídlo, argumentují oponenti.

Čtěte také

„Stravenkový paušál bude pevný benefit vyplacený v penězích, který bude existovat vedle stávajících benefitů na stravování – ať už je to závodní stravování, nebo stravenky,“ vysvětluje ministryně Alena Schillerová z hnutí ANO, která vládě návrh předložila.

Jak bude paušál fungovat

Zaměstnavatelé v současnosti hradí maximálně 55 procent z ceny stravenky tak, aby mohli čerpat slevu na dani. Zbývající část doplácejí zaměstnanci.

Přesně těchto 55 procent dostane podle ministryně zaměstnanec ve formě stravenkového paušálu za každý odpracovaný den vedle výplaty, přičemž z částky se nebudou platit žádné odvody jako u stravenek a zaměstnavatel si to může dát do výdajů stejně jako doposud.

Peníze, stravenky nebo stravenková karta?

Podle průzkumu společnosti Median by necelá třetina respondentů raději dostávala peníze, 27 procent se vyjádřilo pro papírové stravenky, 19 procent pro stravenkovou kartu a přibližně stejný počet by uvítal zlevněný oběd v podnikové jídelně.

Jídlo, večeře, oběd, stravování

„69 procent dotazovaných zaměstnanců uvedla, že by změna neměla vliv na to, jak se stravují během pracovních dnů,“ říká Milan Geisler z agentury Median. „15 procent zaměstnanců uvedlo, že by se více stravovalo doma a 9 procent by častěji chodilo do restaurací nebo jiných stravovacích zařízení.“

V současnosti každý třetí pracující podle průzkumu stravenky nedostává, čtvrtina lidí je utratí při nákupu potravin a další čtvrtina za obědy v restauraci.

Zaměstnavatelé budou podvádět, bojí se odbory

Plán kromě stravenkových firem kritizují také odbory. „Někteří podnikatelé nemají zájem na tom přidat zaměstnancům prostřednictvím stravenkového paušálu, ale ubrat,“ obává se předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Čtěte také

Podle člena Asociace provozovatelů poukázkových systémů Davida Rýce bude mít změna psychologický efekt, peníze podle něj zaměstnanci nebudou dávat na jídlo: „Když zaměstnanec obdrží hotovost, nemá vůči zaměstnavateli žádnou povinnost dokazovat, že se stravoval. A to zaměstnavatel pocítí, protože lidé jsou zvyklí nejdřív šetřit sami na sobě, odbývat se.“

Změna je ve prospěch všech, brání se ministryně

„Nerušíme žádný ze stávajících benefitů,“ zdůrazňuje Alena Schillerová. „Zavádíme pouze další alternativu v podobě stravenkového paušálu, protože v naší zemi asi milion zaměstnanců nedosáhne na žádný benefit.“

Zaměstnavatelé malých a středních firem podle ní totiž nemají na to, aby z každé stravenky platili dvě procenta stravenkové firmě a pět až sedm procent ze stravenky v restauracích.

Ministryně se neobává ani toho, že by novinka poškodila samotné restaurace. Asociace hotelů a restaurací náš návrh podporuje, tvrdí.

autoři: Jiří Chum , and
Spustit audio

Související