Strach z umělého oplodnění opadl. Pacientů přibývá, říká gynekolog David Rumpík

17. leden 2020
Rozhovor VR a MM

„Mladí lidé by si neměli myslet, že s dítětem končí svět. Naopak s ním začíná. Dnes můžeme s miminkem dělat naprosto cokoliv, včetně cestování. Právě oddalování prvního dítěte hraje velkou roli ve smutném rekordu, kdy se poprvé od středověku přehoupl věk rodičky přes 30 let,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy lékař a předseda sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti David Rumpík.

V Rozhovoru Radia Wave byla řeč i o „fenoménu“ darování vajíček. Podle lékaře Davida Rumpíka to také souvisí s oddalováním prvního miminka. „Žena, která se zahledí do své práce, do vzdělání, kariéry či byznysu, najednou zjistí, že jí je 38 let. Začne se léčit, léčba nezabírá, dostane se ke čtyřicítce a my zjistíme, že její vaječníky už nefungují. Že čas, ve kterém mohla mít děťátko z vlastních vajíček, už promeškala.“

MUDr. David Rumpík, Ph.D., je lékař a předseda sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti. Se svou manželkou (která je také gynekoložkou) otevřel v roce 2001 Kliniku reprodukční medicíny IVF Zlín, ve které doposud pomohli na svět více než 5 000 dětem.

Zvyšuje se v dnešní době vzhledem k oddalování prvního miminka zájem o asistovanou reprodukci?

Jde to ruku v ruce. Ještě před pár lety měli lidé ostych. Brali to jako záhadnou medicínu, považovali to za něco nenormálního, umělého, technického. Muži se zdráhali přijít na vyšetření spermiogramu. Změna přišla přibližně před pěti lety. Přijde mi, že už se dnes asistovaná reprodukce bere jako součást běžného života. Pacientky, které mají děťátko po umělém oplodnění, to sdělují svým kamarádkám, ukazují, že mají zdravé miminko z kliniky. Muži o tom už i otevřeně mluví. Nebojí se přiznat, že využili možnost umělého oplodnění. Už opadl ten strach. Možná za to mohou i různé sítě, na kterých lidé komunikují a sdílí si zážitky, i z léčby. Pacientů přibývá ruku v ruce s tím, jak se zvyšuje počet neplodných v populaci.

Je neplodnost rok od roku vážnější téma? Proč se nebát umělého oplodnění? Jaké jsou dnes možnosti pro páry, které nemohou otěhotnět přirozenou cestou? Jak probíhá darování vajíček? Proč by mělo být podle lékaře Rumpíka v České republice právně vymezeno náhradní mateřství? Mají i stejnopohlavní páry možnost využít náhradní mateřství? Jaké faktory negativně ovlivňují spermie? Po jak dlouhé době snažení o miminko by měl pár začít vyhledávat odbornou pomoc? Dozvíte se v Rozhovoru Martina Minhy.      

autor: Martin Minha
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.