Strach z koronaviru je normální, pozor si ale dejte na poruchy úzkostného spektra, varují odborníci

Máte strach ze šíření koronaviru? Podle psychologů se nemáte za co stydět. Úzkost je podle nich přirozenou reakcí, která lidem v náročných situacích umožňuje přežít. Zároveň ale varují – v některých případech může „obyčejná“ úzkost přerůst v úzkostnou poruchu.

Odborníci na duševní zdraví v souvislosti se šířením koronaviru očekávají, že vzroste počet lidí, kterým bude diagnostikována některá z poruch úzkostného spektra. Tato nemoc totiž úzce souvisí se stresem. 

Čtěte také

Nejohroženější jsou pacienti trpící nejrůznějšími úzkostnými poruchami. Zvýšené riziko ale pandemie koronaviru představuje i pro lidi, kteří mají zvýšený strach o své zdraví, nebo pro ty, kdo v minulosti prodělali traumatické zážitky.

„Zatím jde o spekulace, čísla zatím nemáme k dispozici, ale vycházíme ze zkušeností z podobných situací,“ vysvětluje předseda České psychiatrické společnosti, profesor Pavel Mohr.

Úzkost, nebo „úzkost“? Naučte se je rozeznat

Úzkost je podle něj přirozenou reakcí na stresovou situaci, a je tak běžnou součástí našeho života. Problém ovšem nastává, když se úzkost stane nekontrolovatelnou. „Tedy v případě, že člověk nedokáže svou úzkost zvládat a dostat ji pod kontrolu,“ vysvětluje Pavel Mohr.

Máte ve svém okolí člověka trpícího úzkostnou poruchou? Buďte mu nablízku, doporučuje Pavel Mohr. 

„Informace by měly být racionální a neměly by přiživovat iracionální strach. V současnosti jsou lidé závislí na zprávách a informace interpretují katastroficky. Uvádějte vše do racionálního rámce, nabízejte jiné činnosti. Nabídněte ale třeba i pomoc odborníka. Psychiatrické a psychologické služby nadále fungují, jen došlo k omezení denních stacionářů.“

Je možné psychologa nebo psychiatra kontaktovat on-line? A jak současná situace ovlivňuje pacienty trpící bipolární poruchou? Poslechněte si celý rozhovor.

Rozhovor s Pavlem Mohrem, který jsme odvysílali v rámci publicistických Hlavních zpráv, si můžete kdykoliv poslechnout.

Další témata poledních Hlavních zpráv:

  • Které osobnosti zasednou v nové slovenské vládě? (v čase 10:25)
  • Sanatoria zavádějí omezení provozu (v čase 16:45)
autoři: Věra Štechrová , als
Spustit audio

Související