Stopa legie: I po sto letech je v Rusku přítomnost československé legie znát

7. září 2018

Desetitisíce Čechoslováků se v závěru první světové války vydaly napříč euroasijským kontinentem. Jaký otisk zanechali legionáři v místech, kterými se probíjeli? Reportéři Českého rozhlasu Martina Pouchlá a Ivan Studený se vydali po stopách československé legie na Sibiři.

Jejich první zastávkou na cestě od Uralu až k pobřeží Pacifiku byl Jekatěrinburg. Právě tam bylo od jeho dobytí legionáři v roce 1918 až do jeho vyklizení v létě o rok později významné centrum československých vojsk na Rusi.

„Kolem nádraží, kterým jsme přicestovali, se koncentrovalo legionářské hospodářství a průmysl. Čechoslováci přebírali opuštěné továrny, byly tu i československé nemocnice,“ vysvětluje Martina Pouchlá. „Ve městě také sídlila odbočka Československé národní rady na Rusi a navíc je na zdejším Michajlovském hřbitově pochováno 359 Čechoslováků, které dnes letos už desátým rokem připomíná krásně udržovaný pomník.“

Pátrání po stopách našich předků přineslo i nečekané situace

V Rusku mají československé legie u některých lidí velmi dobrou pověst. „Při jednom výjezdu s mikrofonem za město jsem se potkal s mladíkem kolem asi dvaceti let. S nadšením vyprávěl o tom, jak bylo to období, kdy ve městě působili legionáři, nejklidnějším a nejproduktivnějším časem ve všech těch zmatcích občanské války,“ vypráví Ivan Studený.

S kým se na své cestě setkali a co dalšího se o československé legii dozvěděli? Poslouchejte tento týden po 8.45 Ranní Radiožurnál nebo sledujte Instagram Českého rozhlasu či online reportáž přímo z jejich cesty!

Spustit audio