Stíhání bývalého nacistického dozorce zastaveno

6. březen 2014

Chystaná obžaloba bývalého dozorce z nacistického vyhlazovacího tábora Osvětim Hanse Lipschise se daleko nedostala – zachránila ho demence. 94letý Lipschis kdysi řekl médiím, že byl příslušníkem osvětimského bezpečnostního aparátu, ale pracoval pouze jako kuchař.

Nyní soudci dospěli k závěru, že Lipschis není schopen stanout před soudem, protože trpí demencí. Až donedávna žil ve Spojených státech a o jeho minulosti se nevědělo, píše agentura DPA. Zadržen byl až vloni v Německu v rámci jednoho z posledních pokusů o dopadení bývalých válečných zločinců. V prosinci byl pak propuštěn na kauci.

Státní zastupitelství vyšetřuje od září na třicet mužů a žen, kteří dělali dozorce v Osvětimi. Umožnila to nová právní doktrína, podle níž lze odsoudit za vraždy i ty, kdo byli součástí nacistické vražedné mašinérie vyhlazovacích táborů jako Treblinka nebo Sobibor, jejichž jediným účelem bylo vyvražďování.

Předtím to možné nebylo a k odsouzení bylo třeba prokázat individuální vinu. Osvětim nicméně zůstává nadále sporný, neboť nacisté tam nechávali řadu Židů naživu. Z třiceti vyšetřovaných dozorců a dozorkyň vzešlo jedenáct konkrétních případů. Německá policie u těchto osob podnikla nedávno domovní prohlídky a tři z nich zatkla.

Ani v Lipschisově případě ještě není jasno, protože obžaloba zvažuje odvolání. Podle ní pracoval v táboře dva roky v letech 1941 až 1943 a jeho činnost přispívala k vyhlazování lidí. Původně byl obviněn z napomáhání vraždám 10.500 lidí. Lipschis se v roce 1956 odstěhoval do Spojených států a žil tam až do začátku osmdesátých let. Pak americké úřady zjistily, že zatajil svou nacistickou minulost, a deportovaly jej zpět do Německa.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio