Stezka, která vede údolím řeky Lužnice, usiluje o prestižní evropskou certifikaci

17. únor 2019 14:15

Turistická trasa kolem řeky Lužnice má jako první v České republice získat evropskou certifikaci. Plány představilo vedení turistické oblasti Toulava, která zahrnuje Táborsko, Milevsko a Sedlčansko.

Jedním cílů je představit Toulavu většímu počtu lidí. Mnoho obyvatel totiž přesně neví, kde se oblast nachází a co nabízí.

Ke zvýšení povědomí veřejnosti má přispět právě i evropská certifikace stezky kolem řeky Lužnice. Jedná se o zhruba padesátikilometrový úsek od Plané nad Lužnicí, přes Tábor, Bechyni až k soutoku Lužnice s Vltavou.

K získání certifikátu musí žadatelé splnit řadu podmínek. Patří mezi ně požadavek, aby 80 procent délky turistické stezky vedlo mimo asfalt nebo aby se na ní nepotkávali chodci s cyklisty.

Krásy Bechyně můžete poznávat ze sedla elektrokola, které vám tu půjčí

Štěpán Ondřich v Bechyni na elektrokole, které si tu může půjčit každý

Magickou krajinu údolí řeky Lužnice, obloukový most zvaný duha, zámek na skalním ostrohu nebo františkánský klášter. To vše nabízí Bechyně. Návštěvu lázeňského města lze spojit i s krásnými výlety po okolí.

„Další důležitá věc je, že na té stezce musí být určité zajímavosti. Jinými slovy, stezka nemůže vést padesát kilometrů lesem, kde nic není. Musí v každém úseku nabídnout nějakou zajímavost, ať už je to kaplička, křížek, nejlépe samozřejmě rozhledna, zřícenina a podobně,“ doplňuje manažer destinační společnosti Toulava Jan Sochor.

Podle něj má stezka kolem Lužnice co nabídnout. „Vede jedním z nejkrásnějších říčních údolí v České republice, je tam tunel ve skále, ochoz, dvě zříceniny, Stádlecký most. A i když je to blízko velkých měst Tábor a Bechyně, která jsou sama o sobě také velmi atraktivní, tak je to v podstatě útěk mimo civilizaci,“ připomíná.

Turistické stezky, které evropskou certifikaci získají, se podle Jana Sochora těší velkému nárůstu zájmu lidí. Cesta kolem řeky Lužnice by ji mohla obdržet ještě v letošním roce.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související