Štěně ze zmrazeného embrya

6. únor 2013
Monitor

„Klondike“ je kříženec labradorského retrívra a beagla. Na pohled obyčejný černý voříšek. Právě on ale přináší novou naději na záchranu ohrožených druhů psovitých šelem.

Klondike je totiž vůbec prvním psem ze západní polokoule, který se narodil ze zmrazeného embrya. Světově je pak mezi několika prvními. Jeho biologická matka, která patří k plemeni beagle, byla uměle oplodněna spermiemi labradorského retrívra. Vyvíjející se embrya vědci z Cornell University odebrali, zmrazili a po čase přenesli do těla náhradní matky, rovněž beagla. Nyní oznámili, že Klondikovi je devět měsíců a jak se zdá, netrpí žádnými zdravotními problémy.

Kryoprezervace embryí je jednou z mnoha strategií, se kterými se počítá při záchraně ohrožených druhů zvířat. Zvláště významná by mohla být právě u psovitých šelem, které se rozmnožují jen jednou či dvakrát do roka. Není proto vyloučené, že metoda, díky které přišel na svět voříšek Klondike, pomůže zachovat ohrožené druhy jako je vlček etiopský nebo pes hřivnatý.

Zdroj: Cornell University

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.