Stáž v Temelíně za sexy fotky? Soutěž byla jen částí konceptu, hájí se organizátorka

26. červen 2017

Maturantka roku, která vypadá nejlépe v plavkách, měla získat stáž v jaderné elektrárně Temelín. Všech deset finalistek soutěže se dalo nafotit ve vnitřku chladící věže pouze v plavkách, s helmou na hlavě a v obuvi s plnou špičkou. Na dvoutýdenní stáž se měla dostat dívka, jejíž fotka dostane nejvíc lajků. Po kritické diskuzi na sociálních sítích, jaké že vlastně jsou kvalifikační předpoklady od stážistů, ale byla soutěž ukončena. Temelínské infocentrum oznámilo, že stáž mohou absolvovat všechny finalistky

„Soutěže krásy jsou zvlášť pro velmi mladé dívky poměrně nebezpečné. Oceňuji sice, že získají nové zkušenosti, ale hlavní důraz je kladen na to, jak vypadají. A to je problém,“ říká Petra Havlíková z neziskové organizace Nesehnutí, která pořádá soutěž Sexistické prasátečko.

Havlíková v této souvislosti připomíná výzkum Světové zdravotnické organizace, podle kterého je jedním z nejčastějších důvodů sebevražd mladých žen právě tlak na to, jak vypadají.

Přečtěte si i popisek


Když se podíváme na soutěžící, tak to všechno jsou ženy odpovídající mýtu krásy, který ve společnosti panuje. Jsou vysoké a extrémně štíhlé. Ani na třetí pohled nejsou patrné jiné jejich vlastnosti.Petra Havlíková

Organizátorka soutěže Martina Matoušková ale odmítá, že by jediným kritériem soutěže byla krása. „Dívky hodnotíme komplexně. Už na castingu se zaměřujeme na to, jak na nás působí a jak dokážou komunikovat. Během finálového večera musí odpovídat na nečekané otázky, je tam vědomostní soutěž, dívky se učí mluvit na kameru a procházejí rétorickým cvičením,“ popisuje.

Soutěž o stáž v Temelíně, ve které byly jediným kritériem lajky, odrážela podle Matouškové současný trend na sociálních sítích. „Šlo jen o dílčí část celého konceptu, u každé fotografie byl navíc popisek o dané dívce, co jí baví,“ dodává.

„Nemyslím si, že by Maturantka roku byla založena jen na vzhledu. Jistě tam jsou i další prvky, které ty ženy posouvají dál. Ale hlavním motivem zůstává krása a v té facebookové soutěži o lajky to bylo jasně vidět,“ podotýká Havlíková.

autor: rkr
Spustit audio