Stavebnice pro výrobu létajících robotů

11. červenec 2013

Mladý nizozemský konstruktér a designér Jasper van Loenen vytvořil stavebnici, pomocí níž si můžeme snadno a rychle udělat z každého dostatečně lehkého a vhodného předmětu, který doma najdeme, funkčního létajícího robota čili drona. V jeho stavebnici najdeme všechny potřebné součástky a pomůcky, které k této stavbě budeme potřebovat.

Tvůrce nazval své dílo příznačně “Drone It Yourself”, tedy “zdronuj si to sám”. Stavebnice obsahuje čtyři rotory s vrtulemi, čtyři držáky k nim, baterie, stabilizační a ovládací software a hardware, vysílač a přijímač, modul bluetooth a také manuální bezdrátový kontrolér - dálkové řízení. Řada plastových součástek přitom pochází z trojrozměrné tiskárny nebo si je podle přiložených dat můžeme sami vytisknout. Software pro stabilizaci a automatické řízení (tedy i s autopilotem) pochází z Open Source dílny s názvem OpenPilot.

Na základě dodaných součástek pak můžeme menší lehké a dostatečně aerodynamické předměty proměnit v stabilně létající kvadrotor (vrtulník se čtyřmi rotory). Předně k základnímu tělesu připojíme víceméně symetricky držáky propojené s rotory. Tvůrce sám předvedl konstrukční postup na příkladě kola do bicyklu, počítačové klávesnice, knihy a řady dalších předmětů. Není těžké si představit, že takto např. můžeme sestrojit jednoduchého drona s kamerou nebo s nákladovým pouzdrem pro dopravu malého množství nákladu, např. pizzy či léků.

<p><iframe src="https://player.vimeo.com/video/68841788?title=0&amp;byline=0&amp;portrait=0" width="610" height="343" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe> <p><a href="http://vimeo.com/68841788">DIY (Drone It Yourself) v1.0</a> from <a href="http://vimeo.com/jasperl">Jasper van Loenen</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p></p>

Zdroje: Popular Science, PhysOrg, Vimeo, Jasper van Loenen, Instructables, OpenPilot

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio