Stavební spoření a penzijní připojištění. Taje a záludnosti správného ukládání peněz je dobré znát

23. září 2020

Zvedá se zájem o doplňkové penzijní spoření v účastnických fondech, ve kterých nyní zhodnocuje vklady přes 1,06 milionu lidí. A další střadatelé přibývají. Potvrzuje to Asociace penzijních společností. Celkově mají Češi v penzijních fondech na stáří připraveno přes 468 miliard korun.

Manažer SMS finance Radim Frolík hovoří v naší radioporadně o zásadách správného spoření.

Radim Frolík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jaká je aktuální situace a aktuální podmínky ve stavebním spoření? Jaké částky jsou měsíčně výhodné, na jak dlouhé časové úseky uzavřít smlouvu, abychom získali podpora od státu?

Čtěte také

Každý rodič chce dopřát svému dítěti úspěšný start do života. Může jít o finanční přilepšení, studium v zahraničí nebo vlastní bydlení. Jak nejlépe ukládat peníze, aby po 20 letech byla naspořená suma co největší?

Většině rodičů je to jasné: založíme dítěti stavební spoření, o peníze nemůžeme přijít. Ale vyplatí se stavební spoření dlouhodobě? A jaké další produkty nabízí trh? Možností, kam peníze ukládat, existuje celá řada. A výsledek spoření se může lišit až o desetitisíce korun.

Šest možností, jak spořit svým dětem:

Spořící účet v bance - jistota, při které moc nevyděláte, ale ani neproděláte.
Stavební spoření - patří mezi neojblíbenější způsob spořaní. Po šesti letech je ale dobré peníze přesunout na účty s lepším úročením.
Doplňkové penzijní spoření - umožňuje po dovršení plnoletosti vybrat třetinu naspořených peněz. Vašeho potomka tedy příliš nenastartuje.
Podílové fondy - měly by mít v rodinném portfoliu své místo, protože jsou jako stvořené pro dlouhodobý horizont.
Alternativní investice - peníze se dají zhodnotit i ve zlatě, v diamantech, umění, mincích, nemovitostech. Je ale dobré mít v daném oboru potřebné informace.
Kombinace - můžete využít kombinaci výše zmíněných možností. Nejčastější bývá společné stavební spoření spolu s podílovými fondy.

Jak vysokou mám zvolit cílovou částku, když chci čerpat překlenovací úvěr?
U překlenovacího úvěru je obvykle cílová částka rovna výši překlenovacího úvěru. Vyšší cílová částka by znamenala pouze vyšší poplatek za uzavření smlouvy a delší čekací dobu na přidělení úvěru.

Jana Kudyvejsová a Radim Frolík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Radimem Frolíkem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související