Stavební odpad údajně ohrožuje kanalizaci a tok Vltavy v obci Kvilda

17. květen 2010

Žádost o odstranění navážky od toku Vltavy v obci Kvilda bude řešit stavební úřad. Dopis s tímto požadavkem obdrží úředníci ve Vimperku na popud zastupitelky Kvildy Libuše Schmatzové. Podle ní může dojít k poškození obecní kanalizace a hrozí také sesuv půdy do Vltavy.

„Je to navážka zeminy a stavebního odpadu ukrytého pod ní. Sesuv hrozí, ke všemu je to na obecní kanalizaci. Nedokážu přesně určit, jak je tato záležitost stará, ale v roce 2004 se tam začala objevovat stavební suť a různý další odpad. Tento rok se to kompletně zavezlo zeminou,“ uvedla Schmatzová.

Zastupitelka Kvildy Libuše Schmatzová nazývá tuny navážky dokonce nepovolenou stavbou a tvrdí, že auta zde sklápěla ještě víc nepotřebného materiálu poté, co pozemky směnila obec se soukromým majitelem, kterému patří nyní.

Starosta Kvildy Václav Vostradovský přiznává, že u Vltavy skončil také obecní odpad: „Materiál, který tam byl umístěn, je i z obecní stavby. Budeme hledat řešení, kam tento depozit umístit dále. Depozitů v rámci této akce máme několik. Jak se musí řešit uskladnění stavebního materiálu, tak se musí řešit i přebytek zeminy.“

autor: Václav Malina
Spustit audio