Stávající systém fakultních nemocnic se přežil, nemusí mít na výplaty, říká náměstek ministra zdravotnictví

3. březen 2017

Loni v létě jej bývalý ministr zdravotnictví Němeček odvolal z funkce ředitele hradecké fakultní nemocnice, od letošního března se stal z poradce současného ministra Miloslava Ludvíka jeho náměstkem pro zdravotní péči. Jak vidí budoucnost univerzitních nemocnic? „Stávající fakultní nemocnice se dostávají do problémů,” říká Roman Prymula, který je hostem Interview Plus.

„V posledních měsících spolupráce s panem ministrem Němečkem jsme si příliš nerozuměli. Skutků, ze kterých jsem byl obviňován, jsem se nedopustil. Pan ministr Ludvík nechal všechno prověřit, a když se ukázalo, že to není pravdou, mě povolal na ministerstvo,” vysvětluje náměstek, podle kterého byly spory s bývalým ministrem osobní.

Destigmatizovat psychiatrii


Chceme ten model nastavit tak, aby to nebyla jen reforma pro reformu, ale aby ukázala, kam se bude posunovat česká psychiatrie v horizontu deseti dvaceti let. Roman Prymula

Podle Prymuly bude jeho klíčovou rolí práce na čerpání evropských projektů. „Došlo tam ke značnému skluzu, snažíme se to akcelerovat, abychom nemuseli vracet prostředky. Chceme se soustředit zejména na oblast reformy psychiatrické péče, která v tuto chvíli rezonuje celým systémem našeho zdravotnictví. Chceme ten model nastavit tak, aby to nebyla jen reforma pro reformu, ale aby ukázala, kam se bude posunovat česká psychiatrie v horizontu deseti dvaceti let. Podstatou je deinstitucionalizace péče, destigmatizace. Snaha pacienty přiblížit komunitě, vytvořit centra duševního zdraví,” říká.

Další prioritou nového náměstka je snaha o vylepšení vzdělávání ve zdravotnictví. „To je opakovaně kritizováno mladými lékaři. Musíme se snažit, aby došlo ke zjednodušení a zpříjemnění pro konečné uchazeče o tento systém,” myslí si Prymula.

Ohrožené výplaty

Podle návrhu ministerstva by měly být fakultní nemocnice převedeny z právní formy příspěvkových organizací státu na novou, staly by se z nich univerzitní nemocnice. To považuje Prymula, který dlouho vedl fakultní nemocnici v Hradci Králové, za správný krok.

„Myslím, že je to velmi dobrý princip, v tuto chvíli poměrně nezbytný, protože se stávající fakultní nemocnice dostávají do problémů. Veškerá jejich aktiva byla převedena pod Českou národní banku, což není běžná komerční banka, a neumožňuje všechny standardní operace, třeba kontokorentní úvěr. Některé nemocnice, které nemají dostatečný cash flow se dostávají do situace, ve které nemají prostředky, a mohou tak být ohroženy třeba i výplaty,” vysvětluje náměstek.

„Je tu snaha, aby byl pro ně systém ekonomicky volnější, aby mohly existovat. Stávající systém fakultních nemocnic se trochu přežil. Je ale třeba říci, že ani ten nový zákon o univerzitních nemocnicích neřeší jednu z klíčových věcí, a to dvojkolejnost, kdy je část pracovníků zaměstnána jak u lékařské fakulty, tak u fakultní nemocnice. Toto se v našich podmínkách nepodařilo vyřešit,” říká Prymula.

Zákon vitálně potřebujeme


Ten zákon vitálně potřebujeme právě pro fakultní nemocnice, další subjekty mohou existovat ve stávající formě. Roman Prymula

K návrhu se kriticky vyjádřila tripartita, ještě v únoru si zaměstnavatelé i odbory stěžovali na to, že je zákon připravován ve velkém spěchu. V tom podle náměstka nemají pravdu. „Tento zákon se připravuje v podstatě deset let, ta poslední varianta tady je minimálně rok a půl. Byla vzata z původního návrhu, který byl návrhem na neziskovou nemocnici obecně. Tady řada lidí argumentovala tím, že ne všichni by měli stejnou šanci se stát neziskovou nemocnicí. Bylo snahou ten zákon velmi zúžit jen na ty klasické univerzitní nemocnice. Materie byla projednávána už někdy před rokem,” vysvětluje.

Ke zúžení na tento typ nemocnic došlo čistě proto, aby zákon prošel. „Ten zákon vitálně potřebujeme právě pro tyto nemocnice, další subjekty mohou existovat ve stávající formě. Je diskutabilní, kolik by jich do zákona vůbec chtělo vstoupit, protože ne každý si myslí, že je pro něj tato právní forma optimální,” říká náměstek.

Jak je to se zpožděnou stavbou pavilonu čínské medicíny? O tom a dalších tématech se dozvíte v celém Interview Plus s Romanem Prymulou, které si můžete poslechnout ze záznamu.

autoři: Michael Rozsypal , vis
Spustit audio