Stav Obamovy unie

Průzkumy veřejného mínění ve Spojených státech ukazují, že s popularitou prezidenta Obamy to není růžové. Podle Gallupova ústavu je na nejlepší cestě k nejpolarizovanějším postojům respondentů v porovnání se vztahem ke všem dosavadním americkým prezidentům. Velké segmenty společnosti už totiž nemají jen pocit, že s Obamou nesouhlasí. Cítí se přímo jako oběť jeho politiky.

Netýká se to jen tradičního procenta občanů, kteří se tak cítí vždycky, ale tentokrát i vyšší střední třídy, jižních států, podnikatelů, katolíků nebo lékařů. List Wall Street Journal je tradičně kritický vůči demokratům, ale tentokrát reagoval na prezidentův projev o stavu unie z minulého týdne ostřeji než jindy. Použil slovní hříčku a prohlásil, že nejde o zprávu o stavu "jednoty", nýbrž o zprávu o stavu “nejednoty”.

Připomněl také Obamův slib z roku 2008, podle kterého chtěl přinést naději a změnu. Právě tento slib bude podle listu nyní pronásledovat svého prezidenta. Mnoho Američanů ho totiž právě kvůli naději a změně chtělo vidět v Bílém domě. Teď je prý ale po všem. Představa, že tento prezident sjednotí národ tím, že povzbudí jejich nejlepší stránky, je dávno pryč. I jeho příznivci dnes vidí, že jeho metodou není sjednocování, ale politické a sociální rozbroje, tvrdí list Wall Street Journal.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Anna Budajová
Spustit audio