Státní podpora rodinám se třemi a více dětmi? Babišova varianta není nejefektivnější, soudí ekonom

2. srpen 2019

Premiér Andrej Babiš není spokojen s porodností v Česku. Nabízí pomoc: státní příspěvek rodinám se třemi a více dětmi. Nejde o zbytečné vyhazování peněz?

„Je rozumné, aby stát podporoval rodiny s dětmi. Měla bych trochu pochybnosti o limitu tří a víc... Většina rodin si přeje dvě děti, ale mají víceméně jedno,“ konstatovala v pořadu Pro a proti místopředsedkyně sněmovního sociální výboru Alena Gajdůšková (ČSSD).

Podle ní se potřebujeme dostat ke dvěma dětem na jednu matku. „Je nutné nastavit podmínky, aby rodiče mohli mít a měli tolik dětí, kolik si přejí, ne tolik, kolik si vyhodnotí, že uživí. Musíme vytvořit atmosféru ve společnosti, kdy si vážíme rodin s dětmi a dětí, které chráníme a podporujeme.“

Jestli dnes nedosahujeme ani dvou dětí na matku, tak říkat, že budeme cíleně podporovat třetí a další dítě, je trochu logický nesmysl... Podporujme první, ale především druhé dítě, tam je ten problém, tam je to podstatné ve vztahu zajištění služeb... Žena musí vědět, že když si pořídí dítě, bude se moci vrátit do zaměstnání v krátké době.
Alena Gajdůšková

Pomůže prý dlouhodobá finanční podpora rodin. „Příspěvky, vyšší mateřská dovolená, daňové slevy. Důležité je i zajištění sociálních služeb zaměřených k dětem i to, aby žena nemusela řešit dilema volby mezi dětmi a kariérou, tedy zařízení pro děti do dvou let, předškolní výchova a tak dále.“

„V Evropě máme jednu z nejvyšších zaměstnaností absolventek, přes 90 %. Ale když tyto mají první nebo další dítě, jsme na 30 %. To je v Evropě obrovská anomálie... Firmy brečí, že nemají zaměstnance, ale je celá armáda vysoce kvalifikovaných žen doma, protože nemají hlídání a zabezpečení dětí,“ upozornila Alena Gajdůšková (ČSSD).

Přesuňme peníze z plošné podpory do jeslí a školek

„Stát rodiny podporuje už dnes... U podobných návrhů by se měly zvážit všechny alternativy, aby se posoudilo, na co je nejefektivnější ty peníze dát, což se zde neudálo,“ prohlásil ekonom Daniel Münich z think-tanku Idea při CERGE-EI.

Ten považuje cíl dvou a více dětí na jednu matku za extrémně ambiciozní. „Jde třeba o to, aby rodina měla jistotu, že dítě bude moci navštěvovat kvalitní předškolní zařízení ještě v době, než se rozhodne, že si dítě pořídí... Systém je potřeba posunout v čase a tato místa garantovat v předstihu.“

Pokud v České republice chceme situaci zlepšit a nemáme výrazně víc peněz, tak je třeba peníze, které se dnes masově dávají na přímou podporu, přesunout na tu velice podfinancovanou nepřímou podporu. A to se ukazuje jako politicky velice složité... Jde především o to, aby si lidé pořizovali to první dítě... Třetí dítě je v České republice skutečně okrajové a je menšina rodičů, kteří dělají toto rozhodnutí.
Daniel Münich

Podporu rodin s dětmi je možné rozdělit na přímou a nepřímou, tvrdí ekonom. „Ta přímá je zlepšení materiálních podmínek, je dnes extrémně vysoká a velice plošná. To řadě lidí umožní mít víc dětí, ale kde dlouhodobě zaostáváme, je nabídka služeb, tedy nepřímá podpora: jesle, školky a spousta dalších věcí.“

„Kdybychom si dali na stůl všechny varianty..., tak bychom viděli, že Babišova varianta další podpory rodiny, tedy dosažení vyšší porodnosti, není ta nejefektivnější,“ shrnul ekonom Daniel Münich.

autoři: Petr Dudek , oci
Spustit audio

Související