Státní lázně v Janských Lázních chystají modernizaci dětské léčebny Vesna za 40 milionů korun

1. říjen 2018 11:46

Modernizace dětské léčebny Vesna, navýšení ubytovací kapacity i nákup počítačem řízených hydromasážních van. To je v krátkosti souhrn novinek ve Státních léčebných lázních Janské Lázně.

Státní lázně letos zatím navštívilo pět tisíc lidí, o 150 víc než za stejné období minulého roku. Tržby se zvýšily o devět procent, na 206 milionů korun. Nejvíc lidí přijelo během letní sezóny, kdy byla naplněnost až 99 procent. Některé klienty tak lázně musely přesunout na termíny mimo hlavní sezónu.

„Pro nás je to důvod k zamyšlení, jak navyšovat kapacity, abychom mohli v tomto směru dále růst," říká obchodní náměstek státních lázní Martin Kubelka.

Antigravitační chodník vyvinutý v NASA pomáhá pacientům v Janských Lázních

ALTER G - nácvik chůze s programovatelným odlehčením spočívající v antigravitačním efektu – metoda vyvinutá v NASA

Státní lázně v Janských Lázních nakoupily několik nových unikátních přístrojů pro rehabilitaci pacientů. Jde o dva speciálně upravené běžící pásy a dále manžetu, která po nasazení vysílá do nohou elektrické impulsy. Na novinky, díky kterým se někteří lidé znovu učí chodit, se s mikrofonem zašel podívat reportér Václav Plecháček.

Chystá se tak navýšení kapacity, ta současná je 710 míst. Jednou z možností je úprava zatím téměř nevyužívaného hotelu Bellevue v centu města.
„Kapacita je zhruba 20 lůžek. Domnívám se, že se tady jedná o investici přes 10 milionů korun. Velice zvažujeme, kdy s ní začít, protože nás čeká velká investice do dětské léčebny Vesna."

Modernizaci zastaralé budovy dětské léčebny lázně chystají příští rok. Bude na to potřeba zhruba 40 milionů korun, potřebnou částku si lázně půjčí.
„Vesna slouží pacientům nepřetržitě více než 35 let. Potřebujeme budovu zateplit, vyměnit okna a upravit také některé pokoje pro pacienty. A samozřejmě chceme také vylepšit pracoviště našich zaměstnanců."

Státní lázně v Janských Lázních chystají modernizaci

Modernizace je naplánována, speciální vany jsou už v léčebně

Modernizace Vesny nebo hotelu Bellevue se teprve plánují, jedna z největších letošních, už uskutečněných novinek se týká vybavení. Státní léčebné lázně Janské Lázně nakoupily čtyři speciální hydromasážní vany. Ty mají 30 programů a jsou plně řízené počítačem. Nastavit se dají podle doporučení lékaře tak, aby voda co nejvíc působila na problémová místa pacienta.

Jezevčice Eida pomáhá při léčbě pacientů v lázních Janské Lázně. Klienti si ji zamilovali

Jezevčice Eida pomáhá při léčbě pacientů v lázních Janské Lázně

Ve státních lázních Janské Lázně pomáhá s léčbou některých pacientů jezevčice Eida. Jde o zhruba dvouletého nalezence, který má vřelý vztah k lidem a lázeňská psycholožka se toho rozhodla využít. Díky veselé a hravé fence se prý pacienti při sezeních uvolní mnohem víc než obvykle.

„Tyto vany umožňují masáž jen určitých částí těla, například dolních nebo horních končetin, případně zad. Protože mají jednotlivé hydromasážní zóny, které jsou jednotlivě nastavit, což normální běžné vany nedokáží," vysvětluje marketingová specialistka lázní Zuzana Pichlová.

Za každou ze čtyř van státní lázně zaplatily zhruba 330 tisíc korun, další čtyři pořídí do poloviny příštího roku.

V roce 2019 se lázně chtějí ještě více zaměřit na zahraniční klientelu. Té jsou letos jen dvě procenta. Jde především o Rusy, cílem je nově přilákat více Němců a Poláků.

Spustit audio

Související