Státní kompenzaci za drahé energie mohou využít jen některé firmy na Teplicku. Ty velké na ni nedosáhnou

10. listopad 2022 12:54

Příznivější ceny plynu pomohly některým průmyslovým podnikům na Teplicku. Třeba duchcovská sklárna po dvouměsíční odstávce zase obnovila výrobu. Připravuje také podklady pro žádost o dotace, které pro firmy na kompenzace nákladů na energie vypsalo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Ve Vitrabloku v Duchcově, kde se vyrábějí skleněné cihly, takzvané luxfery, už zase zprovoznili tavicí vanu a obnovili výrobu. „Výroba se obnovila. S pomocí aktuálně příznivějších cen plynu se snažíme to ustát,“ uvedl finanční ředitel sklárny Pavel Moučka. Další pomocí pro duchcovskou sklárnu bude podle něj podpora od ministerstva průmyslu a obchodu. To vyhlásilo výzvu z programu podpory na zvýšené náklady na zemní plyn a elektřinu.

Duchcovská sklárna výrobu zastavila koncem srpna, kdy vysoké ceny plynu prodražily luxfery natolik, že byly prakticky neprodejné. Tehdy dokonce vedení firmy připustilo, že výrobu definitivně ukončí. Teď se tedy situace zlepšila a Vitrablok opět vyrábí.

AGC a Český porcelán Dubí na dotaci nedosáhnou

Teplická sklárna AGC se s problémy potýkala začátkem roku 2020, kdy kvůli pandemii covidu nevyráběly automobilky a nebyl odbyt pro autoskla. V posledních měsících prodejní cenu plochého skla zvyšují drahé energie.

„Ten trh se sklem postupně slábne a ochabuje. Doufám, že dojde k nějakému rozhodnutí na úrovni Evropské unie nebo vlády,“ říká personální ředitel české sekce AGC Libor Sehnal.

Vypsaná kompenzace se totiž velkých podniků podle Sehnala netýká, takže AGC o ni žádat nemůže. „Mohou žádat sklárny, které zaměstnávají několik desítek lidí a mají charakter maximálně středního podniku,“ vysvětluje Sehnal.

Ani Český porcelán Dubí o státní dotaci na energie za současných podmínek podle předsedy představenstva Radka Horčičky žádat nemůže.

„Je to bohužel sestavené tak, že na to Český porcelán Dubí nebude mít nárok. Potenciálně se nás týká zastropování elektrické energie a plynu pro rok 2023, ale vzhledem k tomu aktuálnímu vývoji spotových cen se to pravděpodobně ani nevyužije,“ dodává Horčička.

Výroba v porcelánce několik posledních měsíců jede podle aktuální potřeby. „Ty pece zapínáme nebo odstavujeme podle toho, jak nám dostačuje cash flow a stav zakázek,“ doplňuje Radek Horčička.

Porcelánka podle něj stále zvažuje přesun duchcovského závodu do svého areálu v Dubí, a prodává Dům porcelánu v Teplicích.

Spustit audio

Související