Stát opět selhává. Vydává oprávnění na prodej testů, i když neví, jestli fungují, říká prezident NKÚ

Český stát podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu zanedbal přípravu na pandemii a v boji s ní si počínal zmatečně. Dají se výrazné rozdíly v kvalitě a v nákupních cenách zdravotních pomůcek vysvětlit nutností jednat rychle, jak uvádí ministr Hamáček (za ČSSD)? A dá se předpokládat, že vláda už svá pochybení napravila a v současné době vše běží tak, jak má? Hostem Vladimíra Kroce ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala.

Kontrolní zpráva čítá bezmála sto stran a zabývá se obdobím od začátku roku do konce srpna 2020, což nám dnes může připadat, že je dávná historie. Není možné výsledky takového šetření uspíšit?

Uspíšit je nelze, my jsme měli sami ambice dokončit to trošku dřív. Na druhou stranu jsme ale obdrželi celou řadu námitek, které jsme vypořádali. Myslím si, že nějaký hon na to, abychom to dokončili o měsíc dřív, nemá smysl.

Čtěte také

Ta zpráva má svoji hodnotu. Ukazuje, že stát nebyl připraven, ukazuje, že nepřipravenost je šíleně drahá a vytváří prostor pro nejrůznější záležitosti, které jednotlivě popisujeme. To nejdůležitější ale je, že před jakoukoliv krizí má stát své občany ochránit, připravit a má na to reagovat. Já jsem tady hovořil o ropné bezpečnosti, ale jsou země, kde mají seismické nebezpečí, kde může hrozit vlna tsunami a povinností státu je, se připravovat dopředu. Toto je to nejdůležitější, co naše kontrola ukázala. Hon na to, jestli byly respirátory za 700, nebo za 500 korun je důležitý, aby se ukázalo, že někdo selhal. Nejdůležitější ale je, aby se to neopakovalo a abychom byli připraveni.

Zaznamenali jste tendenci ke zlepšení situace?

Myslím si, že ano. Všichni deklarují, že poučení z té situace musí přijít. Na druhou stranu teď ale vidíme nákupy testů na testování zaměstnanců podniků.

Vy možná tušíte, že jsem se na to chtěl ptát. Když to uvedeme jako příklad, tak stát požaduje od zaměstnavatelů, aby se lidé pravidelně testovali antigenními testy. Ty ale mají velmi rozdílnou kvalitu. Například viroložka Ruth Tachezy minulý týden řekla, že by se testy měly prověřovat ve státní laboratoři a ty nefunkční vyřadit. To se ale neděje. Za jak dlouho NKÚ tuto dnešní praxi vyšetří a zdokumentuje?

Bude to v řádu měsíců. Vy poukazujete na to, že stát selhává v tom, že vydává dodavatelům testů oprávnění, že je tady můžou prodávat a přitom je netestuje. Čí je to selhání? To není selhání těch výrobců, ale státu, protože vydal seznam výrobců a nerozlišuje kvalitu. Stát má celou řadu institucí, které mají v tuto chvíli konat. Nejvyšší kontrolní úřad na toto určen není. 

autoři: Vladimír Kroc , vla

Související