Stát nezvýšil příspěvek pro lidi s handicapem. Hrozí propouštění až 6 tisícům z nich, tvrdí Krása z národní rady

19. březen 2022

Najít zaměstnání na otevřeném trhu práce není pro handicapované  snadné. Přímo zaměstnává takové pracovníky jen 46 procent zaměstnavatelů. Další raději zvolí možnost náhradního plnění – tedy odkup výrobků vyrobených handicapovanými nebo platí vyšší daně. 

Čtěte také

Současné situaci nepomohlo ani to, že v lednu nedošlo k navýšení příspěvku na výdělek lidí s handicapem u firem, které zaměstnávají přes polovinu pracovníků s postižením.

Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy hrozí, že se kvůli stagnaci příspěvku může propouštět. „Řekl bych, že to může být až 10 procent lidí, což je dohromady 6 tisíc,“ říká.

Hrozí v těchto firmách propouštění? A jak tedy zabránit tomu, aby se s handicapovaných nestali jen příjemci dávek? Poslechněte si Zaostřeno Terezy Čapkové.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.