Stát může tlumit nárazy. Zvyšování cen ale nakonec musí zaplatit spotřebitelé, říká zemědělec Štefl

17. květen 2022

Meziroční růst cen zrychlil, a to hlavně v zemědělství. Některé náklady ale stuopají dlouhodoběji, upozorňuje Josef Soukup z Katedry agroekologie a rostlinné produkce při České zemědělské univerzitě a připomíná násobné zdražování hnojiv nebo výrazné podražení krmiv a krmných směsí. „A to o 50 až 100 procent. Ale růst cen je prakticky u všech vstupů,“ upozorňuje.

Spíš než podpora od státu nebo Evropské unie by podle hosta Tématu dne pomohlo zemědělcům spravedlivější tržní prostředí, kde by zemědělec dokázal realizovat takovou cenu, která by mu zajistila zisk. 

„Někdy to není souboj výrobců, ale souboj ekonomik. A pak je tu omezení tržní síly u monopolních odběratelů, kteří neplatí včas, dávají si regálné, nutí zemědělce do cen a podobně. Tohle je důležitější než podpora,“ říká Soukup. 

Někdy to není souboj výrobců, ale souboj ekonomik.
Josef Soukup

S rostoucími náklady se musí vypořádat převážně trh sám, myslí si místopředseda Asociace soukromého zemědělství České republiky Jan Štefl.

Čtěte také

„Státy mohou tlumit jen nárazy na citlivé sociální skupiny společnosti nebo případně pomoct na určitou dobu zastavit nějaký extrémní nárůst. Zvyšování cen musí nakonec zaplatit spotřebitelé, tak to prostě je.“

I kdyby ale náklady zemědělcům kompenzoval stát, nakonec by to stejně šlo z peněz daňových poplatníků neboli spotřebitelů, shrnuje Štefl. 

Ceny ještě porostou

Josef Soukup ze zemědělské univerzity se obává, že do konce roku by ceny potravin mohly vzrůst až o 50 procent:

Čtěte také

„Je to ale i na spotřebitelích, aby zbytečně nepřepláceli – protože potravin není nedostatek. V poslední době se ale věci kupovaly za příliš vysoké ceny, které neodpovídaly nákladům, takže si pak obchodníci dovolili cenu zvýšit trochu víc. Když se mi zdá něco drahé, tak to nekupovat.“

Pokud si někdo myslí, že tohle byl jednorázový výkyv a že se budeme vracet na hodnoty jako před rokem a půl, tak to se nestane.
Vít Hradil

Že ceny potravin porostou ještě celý letošní rok, si myslí i ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil:

„A obávám se, že strop růstu cen je ještě docela daleko. Jestli jsme teď v dubnu dosáhli meziročně na nějakých 11 procent, tak bych se nedivil, kdyby strop nastal někdy koncem léta a mohlo by to být u 15 procent.“ 

Hosty byli:
Josef Soukup, Katedra agroekologie a rostlinné produkce při České zemědělské univerzitě
Jan Štefl, místopředseda Asociace soukromého zemědělství ČR
Vít Hradil, hlavní ekonom spoelčnosti Cyrrus

„Pokud si ale někdo myslí, že tohle byl jednorázový výkyv a že se budeme vracet na hodnoty jako před rokem a půl, tak to se nestane. Dokonce bych se nedivil, kdyby potraviny byly příští rok ještě trochu dražší než dnes,“ dodává Hradil.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové.

autoři: Martina Mašková , marz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.